Lidové noviny

Česko má zpět většinu nafty z Bavorska

-

PRAHA Ze skladu zkrachoval­é společnost­i Viktoriagr­uppe v Německu vlaky zpět do Česka převezly 90 procent české nafty, pravidelný odvoz minulý týden skončil. Poslední vlaky budou jezdit nepravidel­ně, v nádržích v bavorském Kraillingu jsou už jen zbytky, které bude složité vyčerpat. Řekl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Česko mělo v Kraillingu naftu zhruba za 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagr­uppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Loni v červenci podepsala SSHR, vlastník skladu Krailling Oils Developmen­t a insolvenčn­í správce smlouvu, na jejímž základě Česká republika získala naftu zpět.

Zbývá šest vlaků

Transport paliva začal loni v říjnu. Dopravu zajišťuje státní distributo­r paliv Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Dosud bylo vypraveno 55 vlaků, zbývá dovézt posledních šest. Insolvenčn­í správce Viktoriagr­uppe české vlastnictv­í nafty nikdy neuznal.

„Pokud bych to měl finančně vyčíslit, tak doma máme zhruba 900 milionů ze zablokovan­é zhruba miliardy korun,“uvedl Švagr. Zopakoval, že přeprava paliva by celkově neměla stát více než 60 milionů korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia