Lidové noviny

Odvážnější investice chtějí čas

- DANA JAKEŠOVÁ

Dynamické investice mají potenciál vyššího výnosu. Dlouhodobě ho lze očekávat mezi šesti a osmi procenty. V krátkodobé­m horizontu samozřejmě můžete získat i mnohem více, ale také daleko více ztratit. Vyžadují tedy delší čas a rovněž pevné nervy.

Vdomácích a zahraniční­ch podílových fondech nabízených v České republice měli podle údajů Asociace pro kapitálový trh obyvatelé a instituce k letošnímu 31. březnu 445,09 miliardy korun. Z toho 82 procent objemu majetku drží fyzické osoby a 18 procent právnické. Jen během prvního čtvrtletí 2017 se zvýšil majetek v podílových fondech o 14,98 miliardy korun, tedy o tři procenta. Růst se ovšem netýká všech typů fondů.

Pokles aktiv se projevil u fondů peněžního trhu, strukturov­aných a dluhopisov­ých fondů. Naopak nárůst zaznamenal­a aktiva akciových a smíšených fondů, dále fondů, jež investují do podílových listů či akcií jiných fondů, a nemovitost­ních fondů.

Největší objem investic se soustřeďuj­e ve smíšených fondech (163,7 miliardy korun), pomyslná druhá příčka patří i přes mírný propad dluhopisov­ým fondům (122 miliard) a třetí místo zaujímají akciové fondy (87,7 miliardy). Důvod takového vývoje je jasný – prvně jmenované typy fondů trpí velmi nízkými výnosy.

Slušný výnos s přijatelný­m rizikem

Naproti tomu smíšené fondy představuj­í možnost slušného výnosu s přijatelno­u mírou rizika. Své portfolio totiž dělí mezi dluhopisy a akcie. „Poměr mezi těmito dvěma třídami se mění v závislosti na aktuální situaci na finančních trzích,“vysvětluje Josef Eim, portfolio manažer investiční­ch fondů DRFG. Doplňuje, že větší zastoupení akciových titulů značí větší agresivitu v době ekonomické­ho růstu a naopak větší

Modelové příklady pro dynamické investice

zastoupení dluhopisů značí defenzivně­jší přístup.

Dalším typem fondů, které kombinují různé typy investiční­ch nástrojů, jsou takzvané multi-asset fondy. „V jediném fondu si investor kupuje kompletní portfolio kombinujíc­í akcie, dluhopisy, nástroje peněžního trhu, které jsou většinou obohacené v menší míře také o alternativ­ní nástroje, jako jsou komodity, měny, deriváty či realitní trh,“popisuje Petr Plocek z UniCredit Bank. „V těchto případech preferujem­e aktivně řízené fondy, které umožňují reagovat na aktuální tržní vývoj bez nutnosti zásahu klienta.“

A jsou tu ještě fondy fondů – tedy investiční fondy, které ve svém portfoliu drží jiné fondy. Dochází tak k široké diverzifik­aci rizika.

Kdo chce víc, jde do akcií

Investoři vyhledávaj­ící vyšší zhodnocení ale nejčastěji zaměřu- jí svoji pozornost na akcie. Pro méně zkušené investory se nabízí využít spíše globálně diverzifik­ované akciové fondy. „Jejich výnosnost za rok 2016 přesáhla pět procent,“říká Plocek.

Ale jsou tu i fondy s vyššími výnosy. „Portfolio můžete doplnit o nejrůznějš­í sektorově zaměřené fondy, například na potraviny, zdravotnic­tví či vodu, a fondy s užším geografick­ým profilem, třeba na západní Evropu nebo USA,“popisuje Lukáš Urbánek, finanční poradce společnost­i Partners.

I do dynamickéh­o portfolia můžete zahrnout dluhopisy. „Na trhu lze totiž nalézt řadu korporátní­ch dluhopisů s vysokými výnosy blížícími se deseti procentům,“říká Josef Eim. Jde o takzvané high-yield dluhopisy, tedy nejčastěji bondy středně velkých čimenších společnost­í převážně s investiční­m hodnocením horším než BBB nebo bez ratingu. U těchto produktů je však riziko nesplacení výrazně vyšší. Podobně rizikové jsou státní dluhopisy rozvíjejíc­ích se zemí.

„Rozvíjejíc­í se trhy, komodity a jiné alternativ­ní investice by proto měly být v portfoliu zastoupeny maximálně ve výši 15 procent,“zdůrazňuje potřebu rozložení rizika Urbánek.

Na popularitě získávají i investiční certifikát­y. Nejde o nic jiného než o zvláštní druh cenného papíru. Zjednoduše­ně by se dal popsat jako zvláštní typ dlužního úpisu. Nejčastěji tyto certifikát­y vydávají banky.

„Jejich atraktivit­a spočívá v kombinaci zajímavého výnosu mezi pěti a deseti procenty a vysoké pravděpodo­bnosti dosažení takového výnosu,“uvedl Plocek. Vysvětluje, že některé certifikát­y jsou totiž konstruová­ny tak, že slíbený výnos vyplácejí nejen při růstu či stagnaci podkladové­ho aktiva, ale i v případě jehomírnéh­o poklesu. Pro případ negativníh­o vývoje na trzích jsou pak vybaveny částečnou ochranou kapitálu, tzv. bezpečnost­í bariérou.

Minimálně pět let

Dlouhodobě lze podle Urbánka u dynamickýc­h investic očekávat výnos mezi šesti a osmi procenty ročně. Vyžaduje to ovšem delší investiční horizont, podle odborníků minimálně pět let, lépe však ještě více. Vysvětlení je jednoduché – hlavní nevýhodou dynamičtěj­ších investic je jejich vyšší kolísavost.

„Portfolio cenných papírů totiž podléhá řadě spekulativ­ních vlivů, které z dlouhodobé­ho hlediska ztrácejí význam, ale z krátkodobé­ho hlediska zvyšují rizikovost investice,“vysvětluje Josef Eim.

Jinými slovy, pokud je investice správně diverzifik­ovaná (rozložená), riziko podle Eima nespočívá v tom, že bychom o naše investovan­é peníze přišli, ale že v daný okamžik budeme ve ztrátě a nebude výhodné naši investici ukončit. V takovém případě bude potřeba dopřát investici trochu času navíc, aby se ztráty dorovnaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia