Lidové noviny

I za vklady do fondů se hradí poplatky

-

Rozhodli jste se pro investici do podílových fondů a počítáte se ziskem. Něco ale budete muset také zaplatit. I vklady do fondů jsou totiž spojené s poplatky. Ty základní jsou tři – vstupní, výstupní a tzv. management fee.

„Klienti platí nákupní poplatek z investovan­é částky, který se pohybuje od 1,75 do 3,5 procenta dle investiční­ho horizontu a zvoleného fondu,“říká Petr Plocek z UniCredit Bank. „Obecně platí, že čím větší výnos lze očekávat, tím větší vstupní poplatek se platí,“doplňuje Josef Eim, portfolio manažer investiční­ch fondů společnost­i DRFG.

Druhou skupinou jsou poplatky výstupní, jež se platí při zpětném prodeji podílových listů. Jejich smyslem je redukovat časté změny fondů ze strany investora, které jsou nevýhodné pro něj samotného i pro fond. „V praxi se v posledních letech od tohoto poplatku upouští a většinou je v nulové výši,“uvedl Eim.

Pozor na poplatek správci

Posledním typem poplatků je tzv. management fee neboli správcovsk­ý poplatek. Ten platí investor každý rok a hradí se jím náklady na správu fondu a odměna portfolio manažera, který řídí skladbu fondu.

„U dynamičtěj­ších investic se může pohybovat v rozmezí jednoho až jednoho a půl procenta,“říká Lukáš Urbánek, finanční poradce společnost­i Partners. Tento poplatek je již zahrnut v kurzu cenných papírů (podílových listů u podílových fondů). Pro koncového investora tak zůstává skrytý. Zajímejte se proto o tzv. KIID neboli klíčová sdělení pro investory. Tento dokument má jasně stanovenou strukturu a obsahuje i přehled účtovaných poplatků. „Nejdůležit­ějším ukazatelem je zde TER – z anglického total expense ratio, který udává celkovou nákladovos­t fondu,“uzavírá Eim. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia