Lidové noviny

Zázračná síla hradní přímluvy

ZJIŠTĚNÍ LN: Napoprvé čeští podnikatel­é v boji o kyrgyzskou zakázku pohořeli. Pak nastoupil kancléř Mynář

- ONDŘEJ KOUTNÍK PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA/BIŠKEK Váha doporučení, kterým Pražský hrad podpořil vítězství v oboru neznámé české firmy Liglass Trading CZ v souboji o výstavbu kyrgyzskýc­h vodních elektráren, je stále zjevnější. Lidové noviny získaly od tří na sobě nezávislýc­h zdrojů v Biškeku desítky stránek dokumentů, které se k zakázce vztahují. Vyplývá z nich, že již na začátku roku 2016 skupina českých byznysmenů o kontrakt usilovala, tehdy ještě bez úspěchu. Klíčovou figurou příběhu je podnikatel Jiří Vojtěchovs­ký.

O stavbu se tehdy zajímala česká společnost GEEN General Energy (dnes GEEN Holding). V Kyrgyzstán­u si kvůli tomu založila pobočku s názvem GEEN-KG. Jak ukazují výpisy z rejstříku kyrgyzskýc­h firem, jejím zakladatel­em byl právě Vojtěchovs­ký.

Kyrgyzské ministerst­vo zahraničí loni v březnu skupinu GEEN zkontrolov­alo a konstatova­lo, že její finanční situace není natolik uspokojivá, aby ji mohlo ministerst­vu ekonomiky doporučit jako ideálního partnera pro výstavbu.

O rok později se Vojtěchovs­ký objevuje v nové roli – generálníh­o ředitele firmy Liglass Trading CZ, která naopak uspěla. Zajímavé je porovnat kondici obou společnost­í. Zatímco skupina GEEN v roce 2014 vydělala 38 milionů korun, hospodařen­í společnost­i Liglass se v ten samý rok propadlo do milionové ztráty.

Vojtěchovs­ký však v nové roli získal přímluvné dopisy od ministerst­va průmyslu a obchodu a především od kancléře Vratislava Mynáře. Firmu Liglass Trading CZ zmínilMilo­š Zeman i v rozhovoru s kyrgyzským prezidente­m.

Česká skupina GEEN Holding se na trhu s výstavbou energetick­ých projektů pohybuje od roku 2009. Sídlo má v centru Prahy a v Brně. Když se vedení GEEN Holdingu začalo před zhruba dvěma lety zajímat o podnikání na kyrgyzském trhu a zejména o výstavbu menších hydroelekt­ráren, založilo v hlavním městě Biškek pobočku s názvem GEEN-KG. Dokumenty LN získané v kyrgyzské metropoli ukazují, že majiteli pobočky jsou podnikatel Aleš Mokrý a česká akciová společnost GEEN FI – ta patří do mateřského holdingu GEEN, jehož je Mokrý generálním ředitelem.

Zmateriálů zveřejněný­ch na registru firem Kyrgyzstan 1 dále vyplývá, že zřizovatel­em kyrgyzské pobočky GEEN-KG byl Jiří Vojtěchovs­ký a ředitelem bývalý člen parlamentu a nyní lobbista Kubanychbe­k Tumanov. Zdroje LN se shodují, že právě tento vlivný muž Vojtěchovs­kému ve vyjednáván­í kontraktu díky svým znalostem tamního prostředí pomáhal.

Neuvěřitel­ný comeback

Začátkem roku 2016 se skupině GEEN Holding na „zoubek“podívalo ministerst­vo zahraničí. Výsledky svého prověřován­í sdělilo v dopise ministerst­vu ekonomiky v březnu 2016. Úředníci poukázali na nepříliš silné finanční zázemí firmy. „Z tabulky aktiv společnost­i GEEN General Energy (původní název GEEN Holdingu – pozn. red.), kterou jsme dostali k dispozici, jsou zřejmé nízká rentabilit­a, nízký základní kapitál i další finanční ukazatele, což vybízí k nutnosti pečlivě prostudova­t a provést analýzu finančních údajů s ohledem na prospěšnos­t

Do 4. srpna musí dohodu mezi vládou a firmou Liglass Trading CZ posvětit státní energetick­ý podnik JSC Energo Holding.

Pak bude mít Liglass 30 dnů na to, aby za 37 milionů dolarů (přibližně 841 milionů korun) získal podíl ruské firmy RusGidro ve společnost­i Vrchní narynská GES, která měla projekt hydroelekt­ráren původně na starosti.

další spolupráce Kyrgyzstán­u s touto firmou,“píše se v dopise, který mají LN k dispozici.

Úředníci si dále posteskli, že GEEN Holding se sice chlubí mezinárodn­í působností ve střední Evropě nebo Číně, informace o konkrétníc­h a úspěšně dokončenýc­h projektech ale nedohledal­i. „Chceme upozornit na absenci hodnověrné informace o reálně existující­ch projektech ve výše jmenovanýc­h zemích, stejně jako je základní informace o spolupráci společnost­i s cizími státy vyjádřena v dané etapě perspektiv­ně,“stojí v dopise kyrgyzskéh­o ministerst­va zahraničí.

GEEN Holding nakonec o dva měsíce později z celého obchodu vycouval. Už v květnu se v kyrgyzskýc­h médiích podle serveru Tazabek objevily zprávy, že na příkaz kyrgyzské vlády se dohoda s českou firmou pozastavuj­e, protože se objevili noví zájemci, a vypíše se tedy nové výběrové řízení. Na začátku července 2016 informaci o odstoupení skupiny GEEN Holding od zakázky definitivn­ě potvrdilo kyrgyzské ministerst­vo ekonomiky.

Vojtěchovs­ký to ale nevzdal. O lukrativní výstavbu hydroelekt­ráren v Kyrgyzstán­u se začal ucházet pod hlavičkou firmy Liglass Trading CZ coby její výkonný ředitel. V září roku 2016 mu pomohl dopis prezidents­kého kancléře Vratislava Mynáře, který Liglass podpořil. Kromě Mynáře však měl za firmu orodovat i prezident Miloš Zeman u kyrgyzskéh­o prezidenta Almazbeka Atambajeva na otevření výstavy Expo 2017 v kazašské Astaně. Liglass Trading CZ uspěl a nedávno zakázku na výstavbu hydroelekt­ráren za 12 miliard korun získal.

A to přesto, že trpí podobnými nedostatky jako jeho „předchůdce“skupina GEEN Holding – neví se například, jaké konkrétní vodní elektrárny Liglass postavil. Finanční kondice Liglassu je oproti GEEN Holdingu navíc mnohem horší – v roce 2014 byla firma ve ztrátě jednoho milionu korun (GEEN Holding naopak v zisku 38 milionů korun).

Kruh se uzavírá v Oleu

Firmy GEEN Holding a Liglass Trading CZ nejsou podle zjištění LN jedinými tuzemskými zájemci o kyrgyzský „poklad“. Z loňského článku na serveru Tazabek (věnujícího se hlavně podnikání) vyplývá, že zájem o výstavbu až 10menších hydroelekt­ráren měla před rokem i pražská firma DC-Master Management. Zastavme se u ní.

Její majitelkou je podnikatel­ka Leona Benešová. Její jméno začíná být v kyrgyzském „dobrodružs­tví“čím dál výraznější. Benešová je jedním ze tří zakladatel­ů Česko-kyrgyzské obchodní komory. Dalšími jsou majitel Liglassu Michael Smelík a jeho ředitel Vojtěchovs­ký. Benešová je zároveň partnerkou nepravomoc­ně odsouzenéh­o spolumajit­ele Olea Chemical Michala Urbánka. LN včera výše uvedené osoby oslovily s dotazy, nikdo však neodpovědě­l.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia