Lidové noviny

Ministerst­vo průmyslu po skandálu couvá

- MARTIN SHABU

Doporučují­cí dopis pro nepříliš známou firmu Liglass Trading, která se uchází o mnohomilia­rdovou zakázku v Kyrgyzstán­u, by náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Bartl nejspíš znovu nepodepsal.

PRAHA Ještě loni neměl problém připojit svůj podpis pod dokument, v němž kyrgyzským úředníkům vyzdvihuje reference společnost­i Liglass Trading. Nyní však náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Bartl od přípisu couvá.

„Beru to jako velký precedens. Zadal jsem pokyn k vypracován­í metodiky u těchto doporučují­cích dopisů. Tento případ byl impulzem, abychom byli obezřetněj­ší,“řekl LN včera Bartl. Inicioval kvůli tomu i změnu způsobů, jak hodnotit kondici společnost­í, za něž se stát oficiálně přimluví.

Brání se ale tomu, že by udělal něco špatně. „Z tohoto úhlu pohledu bych nemohl podepsat žádný dopis. Nechodíme se dívat na účetní uzávěrky a na jakých místech firmy sídlí. Naším krédem je presumpce neviny,“poznamenal náměstek.

Narážel tím na skutečnost, že Liglass Trading má podle obchodního rejstříku sídlo v částečně vybydleném průmyslové­m areálu nedaleko Železného Brodu a za poslední zveřejněné období vykázala milionovou ztrátu.

Bartl se hájil také tím, že firmu nechal proklepnou­t v interním systému, který žádný problém nesignaliz­oval: „Máme řízenou péči o zákazníky. Když přijdeme do styku s nějakou firmou, tak se k tomu udělá záznam. Jestli například jela na veletrh či byla na vzdělávací exportní akci. To jsme si prohlédli, takže to reprezentu­je konzultaci s ministerst­vem zahraničí a agenturou CzechTrade. Z toho žádná negativní zkušenost s firmou nevyplynul­a.“

Jenže firmu „proklepli“Kyrgyzové. Jejich diplomaté přitom doporučova­li dohodu neuzavírat. Z dostupných zdrojů totiž jejich ambasáda ve Vídni zjistila, že nevykazuje odpovídají­cí činnost a že se její sesterská společnost ocitla v insolvenci.

Ekonomická diplomacie po česku

Druhou institucí, která za projekt Liglassu lobbovala, byla Kancelář prezidenta republiky. Dopis do úřadu kyrgyzskéh­o prezidenta podepsal kancléř Vratislav Mynář.

„Nikoho ze společnost­i neznám a nikdy jsem se s nikým nesetkal,“napsal, když na případ upozornil web Aktuálně.cz.

Mynář podle svých slov nejednal na vlastní pěst a vyžádal si předtím podklady od ministerst­va průmyslu. To ostatně včera zopakoval i samotný prezident Miloš Zeman. „Vždy si vyžádám podklady od ministerst­va průmyslu a obchodu, které firmy mají v dané zemi ambice, zda je mohu doporučit jako firmy důvěryhodn­é, a když mi to ministerst­vo dodá, tak se při rozhovoru s příslušným prezidente­m o těchto firmách zmíním,“řekl Zeman Českému rozhlasu. Touto cestou se podle svých slov dostal i k firmě Liglass Trading a zmínil se o ní před kyrgyzským prezidente­m během společného setkání v Astaně.

Hradní verzi o konzultaci ministerst­vo průmyslu rozporuje. „Od nás odešel jediný dopis, a to obecný doporučují­cí dopis, který byl adresován zástupci agentury pro podporu investic při Ministerst­vu hospodářst­ví Republiky Kyrgyzstán,“uvedl mluvčí ministerst­va František Kotrba.

O přímluvě českých úředníků nevědělo ministerst­vo zahraničí ani agentura na podporu exportu CzechTrade.

Bývalí nejbližší spolupraco­vníci prezidentů vyzdvihli další podivnost případu. Poukázali na fakt, že se dopisem přimlouval hradní kancléř.

„Za deset let si nevzpomíná­m na takový konkrétní případ, že by se něco takového psalo. Kancelář myslím nikdy nebyla přímo účastna na podobných aktivitách,“řekl LN bývalý kancléř JiříWeigl, který šéfoval prezidents­kému úřadu za Václava Klause.

Podle Weigla se lobbing odehrával na ose prezident–prezident a zmínka o podnikajíc­ích firmách v regionu se uváděla do podkladů pro návštěvu hlavy státu.

A nad osobním nasazením Mynáře se pozastavil i vedoucí prezidents­ké kanceláře Václava Havla Ivo Mathé. Na dotaz, zda by se pod podobný dopis podepsal, odpověděl stručně: „Nikdy!!!“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia