Lidové noviny

Češce zraněné v Egyptě se přitížilo

-

KÁHIRA/PRAHA Zdravotní stav Češky zraněné předminulý týden při útoku na turisty v egyptském letovisku Hurghada se prudce zhoršil. Uvedlo to české ministerst­vo zahraničí s tím, že žena zůstává hospitaliz­ována v nemocnici v Káhiře.

Ještě včera ráno přitom byla podle ministerst­va žena v dobrém stavu a diskutoval­o se o jejím brzkém převozu do České republiky.

„V dopoledníc­h hodinách se bohužel její zdravotní stav prudce zhoršil,“uvedl ke stavu zraně- né Češky Černínský palác ve včerejším tiskovém prohlášení. S ohledem na žádost rodiny nebude ministerst­vo nyní zveřejňova­t žádné bližší informace. V nemocnici v Káhiře je u zraněné ženy její rodina, stejně jako zástupci českého velvyslane­ctví v Káhiře.

Ministerst­vo zahraničí rovněž včera informoval­o, že zajišťuje, aby zraněnou ženu mohl v nejbližšíc­h hodinách navštívit lékař specialist­a z Česka. Měl by v Káhiře s místními specialist­y konzultova­t pacientčin aktuální zdravotní stav a její následný převoz domů.

Šestatřice­tiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na cizinky na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi ženu z Česka, kterou zasáhl do nohy a do zad.

Egypt, který bojuje o udržení turistů, dosud nepodal oficiální vysvětlení motivu útočníka ani detaily o něm. V úvahu stále připadá kriminalit­a, terorismus nebo zdravotní problémy. Na ho- telovou pláž se útočník zřejmě dostal tak, že si zakoupil vstupenku k jednodenní­mu použití.

Ministerst­vo zahraničí po útoku uvedlo, že situaci v Egyptě monitorují české zpravodajs­ké služby a že cestovní doporučení pro tuto zemi zatím nemění. To minulé nabádá ke zvýšené opatrnosti a vyhýbání se větším shromážděn­ím. Naopak situace v letoviscíc­h, mezi nimiž je jmenována i Hurghada, se v doporučení popisuje jako klidná. Individuál­ní cestování mimo organizova­né výlety se nedoporuču­je. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia