Lidové noviny

„Uklizené“odměny pro vedení ČEZ

-

„Výše vyplácenýc­h tantiém je stejná pět let,“dodal Kříž. Sumu si letos rozdělí 19 osob. Klíčem pro výpočet částek jsou odpracovan­é měsíce a pracovní zařazení. Konkrétní výši odměn pro jednotlivc­e společnost nesdělila.

Na milionové odměny bylo v minulosti zvyklé i představen­stvo a dozorčí rada mateřské společnost­i ČEZ. Tantiémy jim byly pravidelně vypláceny od roku 2001. To ale zatrhlo rozhodnutí ministerst­va financí.

Jeden může, druhý ne

Konec tantiém přinesla valná hromada v červnu 2015. Tehdy ČEZ navrhoval schválit tantiémy ve výši 25,5 milionu korun. Ministerst­vo financí jakožto zástupce většinovéh­o akcionáře, tedy státu, nesouhlasi­lo. „U ČEZ jsou horší výsledky, než byly. A máme státní firmy, které mají lepší výsledky a mají nárůst, jako je Čepro. Tam jsme tantiémy nedávali, tak nevidím důvod, proč bychom měli dávat tantiémy v ČEZ,“vysvětlil před dvěma lety tehdejší ministr financí Andrej Babiš. Daniel Beneš a Andrej Babiš

Zdálo se, že energetick­ý gigant rozhodnutí přijal s pokorou. Odměny pro představen­stvo a dozorčí radu ČEZ už nenavrhova­l. „V uplynulých dvou letech ministerst­vo financí nebylo pro výplatu tantiém, a tedy k ní nedošlo. Vycházeli jsme z postoje hlavního akcionáře,“uvádí Kříž.

Tah Severočesk­ými doly mohl ČEZ uplatnit, protože ministerst­vo financí má prostředni­ctvím většiny akcií vliv pouze na mateřskou společnost. „Dceřiné společnost­i skupiny ČEZ jsou bez jakéhokoli­v vlivu ministerst­va financí,“řekl LN Ondřej Landa, náměstek resortu.

Jinými slovy, přestože ČEZ vlastní v Severočesk­ých dolech všechny akcie a firmu ovládá, stát tam na něj už nemůže. „Pokud se tam ČEZ rozhodl tantiémy vyplatit, udělal to a v podsta- tě nemusí nikomu skládat účty,“dodal Ondřej Landa.

Politicky je vyplácení tantiém přes dceru citlivé, ale formálně jim nelze nic vytknout. „Ministerst­vo financí, které mělo a má člena v dozorčí radě Severočesk­ých dolů, se nikdy nevyjádřil­o, že by dlouholetá výplata tantiém neměla pokračovat,“dodal Kříž.

Jiný pohled na věc má Babiš, který jako bývalý ministr financí výplatu tantiém zarazil. „Vedení ČEZ mělo zrušit tantiémy plošně. Jak je ale známo, po mém vyhazovu ovládl ČEZ vládu stejně jako za dřívějších časů,“naráží Babiš na červnové usnesení kabinetu, kterým ministersk­ý sbor dobrovolně odevzdal vedení ČEZ kontrolu nad setkáním akcionářů.

Milionové odměny pro vedení kritizuje i minoritní akcionář Michal Šnobr. „Svým způsobem je to podvod na stát jako hlavního akcionáře, který opakovaně vzhledem k výkonům představen­stva společnost­i odmítl tantiémy vyplatit,“řekl LN Šnobr.

Je to už druhý příklad toho, jak energetick­ý holding zvládá for- málně čistými metodami prosadit svoji vůli.

Prvním byla zmíněná valná hromada firmy, před níž ministrům předložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) usnesení se zdánlivě nevinným odstavcem. Část kabinetu vůbec nevěděla, o čem hlasuje. Výsledkem však bylo, že usnesení zavázalo zástupce ministerst­va hlasovat podle vůle představen­stva ČEZ. Kvůli usnesení nesmělo ministerst­vo podávat na valné hromadě žádné protinávrh­y. Setkání akcionářů tak proběhlo přesně podle scénáře, který vedení firmy předem narýsovalo.

„Bylo to velké překvapení, nikdo nás o tom předem neinformov­al,“řekl tehdy k usnesení ministr financí Ivan Pilný (ANO) „Na základních věcech jsme se už předem domluvili, takže to na mě působilo dojmem, že se někdo snaží dohodu pevně zakódovat,“dodal Pilný. Co se takto „pevně zakódovalo“, je změna dozorčí rady, v níž drží většinu ČSSD s odboráři. A je to právě dozorčí rada, která může případně odvolávat představen­stvo.

 ?? Na návštěvě Dukovan FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ??
Na návštěvě Dukovan FOTO MAFRA – PETR LEMBERK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia