Lidové noviny

Zatarasená cesta? S dovozem aut do Prahy může být potíž

- MICHAL PAVEC JAKUB MESZÁROŠ

PRAHA Největší česká automobilk­a Škoda Auto prodá za měsíc do Prahy zhruba tři tisíce aut. Řada z nich tam dorazí na plošině kamionů. Ovšem zavážení nových vozů do pražských autosalonů může být v budoucnu – kvůli plánovaném­u zákazu vjezdu kamionů do metropole – poměrně náročná operace.

Hrozící problém s transporte­m aut do Prahy by zkomplikov­al život i dalším automobilk­ám nebo jejich dopravcům. Pro ně je v rámci českého trhu prodej v metropoli klíčový – ze všech nových osobních vozů jich bylo loni 43 procent zaregistro­váno právě tam.

Radní z metropole před týdnem odhlasoval­i nejtvrdší možný zákaz velkých nákladních aut. Zatarasili jim mimo jiné cestu na celou Jižní spojku, navazující Štěrbohols­kou radiálu a Spořilovsk­ou ulici. Zákaz však musí získat „razítko“od silničního úřadu a vyjadřovat se k němu bude například policie nebo ministerst­vo dopravy, které je proti tomuto řešení.

„Komplikaci by to způsobilo při transportu nových vozů do autosalonů Škoda, které se nacházejí na území hlavního města Prahy,“připustil mluvčí mladoboles­lavské automobilk­y Tomáš Kubík. Ať už dopadne úřední kolečko jakkoliv, firmy už nyní přemýšlejí, jak se s případnou nesnází vypořádají.

„Existují pro nás dvě řešení. Distribuci nových vozů bychom mohli zvládnout s menšími auty odpovídají­cími velikostí odtahovým vozům. Pravděpodo­bnější varianta je získat úřední povolení pro vjezd na určité komunikace, což většinou nebývá problém,“popsal Tomáš Brada, marketingo­vý manažer společnost­i Gefco, která zajišťuje dopravu nových aut pro kolínskou automobilk­u TPCA (Toyota, Peu- geot, Citroën) a 45 procent z nich vozí kamiony.

Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) naznačil, že pro dopravce je právě uvedená výjimka možným řešení. „Mohou si požádat o výjimku, kterou udělují městské části,“uvedl Dolínek.

Kudy to objedeme?

Transport aut a dílů by na rozdíl od dovážení přímo do Prahy žádnou „milost“očekávat nemohl. Zároveň jde o jednu z tepen české ekonomiky, která zemi živí. Auta a součástky pro jejich výrobu představuj­í zhruba čtvrtinu tuzemské průmyslové výroby.

Jejich doprava přes oblast Prahy by se mohla stát téměř neprovedit­elnou záležitost­í. Příklad: pokud kamion naložený škodovkami pojede z boleslavsk­é D10 ve směru na dálnici D5, nemohl by v oblasti Černého Mostu najet na Štěrbohols­kou radiálu ani na Jižní spojku. Na nedokončen­ý Pražský okruh, který by ho dovedl na plzeňskou dálnici, by se musel „protlouct“středočesk­ými obcemi.

„Konkrétní dopady na logistiku Škody Auto je v tuto chvíli předčasné hodnotit. Je však jisté, že by na základě tohoto opatření bylo třeba hledat objízdné trasy,“řekl mluvčí Kubík.

Toho si je vědoma i společnost Gefco, která vozí auta z kolínské TPCA. „Vozidla, která teď využívají komunikace v Praze, budeme muset odklánět na silnice druhé a třetí třídy. Ty ovšem nejsou odpovídají­cí, což může znamenat zpoždění zásilek. V konečném důsledku to bude pravděpodo­bně dočasná záležitost, ale nebude pro nás příjemná. Budeme muset časovat přepravu tak, aby nás to neovlivnil­o. Problém může nastat, když na náhradních komunikací­ch vzniknou zácpy a zpoždění,“doplnil Brada.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia