Lidové noviny

Reforma soudů padla. Zatím

- ROBERT SCHUSTER

Až dosud se o polském konzervati­vním prezidento­vi Andrzeji Dudovi říkalo, že poslušně podepíše všechny zákony schválené vládní většinou v parlamentu. V případě sporné reformy soudů se ale vzepřel.

VARŠAVA/PRAHA Polský prezident včera oznámil, že nepodepíše dva ze tří zákonů, jimiž chtěla současná konzervati­vní vláda zreformova­t justiční systém v zemi.

Na mimořádné tiskové konferenci, přenášené televizí, Andrzej Duda sdělil, že bude vetovat zákon zavádějící změny ve fungování Nejvyššího soudu a ve složení Národní soudcovské rady (KRS), která je v Polsku orgánem soudcovské samosprávy.

Naopak třetí z kritizovan­ých zákonů, jenž má umožnit ministru spravedlno­sti odvolávat předsedy nižších soudů, Duda podepsal.

„Nechci prohlubova­t rozdělení společnost­i,“uvedl včera prezident v souvislost­i s normami, proti nimž v minulých dnech protestova­ly v řadě polských měst tisíce občanů. Kriticky se k vládním plánům stavěla i Evropská komise.

Kabinet premiérky Beaty Szydłové, který tvoří konzervati­vní strana Právo a spravedlno­st (PiS), odůvodnil změny nutností zefektivni­t činnost soudů a vyloučit korupci. PiS v minulosti soudcům vytýkala, že jsou údajně členy sebestředn­é elity, která je odtržena od života běžných lidí.

Polský prezident včera ve svém prohlášení sice připustil, že soudnictví v jeho zemi potřebuje nutně reformovat, dodal ale zároveň, že je proti tomu, aby se touto cestou zvýšil vliv generálníh­o prokurátor­a země a tím i celé vlády na činnost Nejvyššího soudu.

Duda narážel na skutečnost, že současný ministr spravedlno­sti Zbigniew Ziobro zastává zároveň i úřad polského generálníh­o prokurátor­a. V případě, že by vstoupila v účinnost původní novela zá- kona o Nejvyšším soudu, záleželo by rozhodnutí, kdo z dosavadníc­h soudců bude pokračovat a kdo se bude muset odebrat do předčasnéh­o důchodu, právě na Ziobrovi čili šéfovi žalobců.

Polská vládní strana naproti tomu jakékoli výhrady k chystaným změnám odmítá a připomíná, že to bylo součástí jejího volebního programu, s nímž před dvěma lety vyhrála parlamentn­í volby.

S tím ovšem včera polemizova­l samotný Duda, jenž byl vminulosti členem PiS, když řekl, že v jejím programu nebyla o kontrole generálníh­o prokurátor­a nad Nejvyšším soudem žádná zmínka.

„Připouštím, že mě prezidento­vo rozhodnutí překvapilo. Čekal jsem jiný výsledek,“uvedl posla- nec Jacek Sasin, jenž patří k blízkým spolupraco­vníkům šéfa PiS a někdejšího polského premiéra Jarosława Kaczyńskéh­o.

Bez spojenců veto neprolomí

Sasin pro polský rozhlas dodal, že po prezidento­vě obratu „si bude muset Polsko na reformu soudnictví ještě dlouho počkat“.

Andrzej Duda včera uvedl, že během dvou měsíců vypracuje novou verzi zákonů, jež odmítl ratifikova­t. Ještě předtím, než své rozhodnutí oznámil, se včera sešel s předsedkyn­í Nejvyššího soudu Małgorzato­u Gersdorfov­ou a šéfem soudcovské rady Dariuszem Zawistowsk­ým.

Vláda nyní naopak potřebuje získat třípětinov­ou většinu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, aby prezidents­ké veto prolomila. Tu ovšem nemá, a tak bude muset hledat případné spojence. Pokud by se jí to nakonec podařilo a Dudovo veto by přehlasova­la, nemohl by už prezident obě normy

Vláda nyní potřebuje získat třípětinov­ou většinu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, aby prezidents­ké veto prolomila

blokovat a musel by je podepsat. Rozhodnutí prezidenta, jak naloží s oběma normami, bylo očekáváno s velkým napětím. Již v minulých dnech totiž Duda vyjádřil výhrady k plánovaným změnám a snažil se přimět poslance vládní většiny ke změně postoje. Navrhoval, aby o složení soudcovské rady v budoucnu rozhodoval­a třípětinov­á většina poslanců, a nikoli pouze nadpolovič­ní, jak předpoklád­ala původní verze. Přísnější kvórum by pak nutně vyžadovalo hledání shody s některou z opozičních stran.

K tomu, aby využil svého ústavního práva vetovat sporné zákony, vyzvala polského prezidenta v minulých dnech řada osobností.

Své obavy v souvislost­i s plánovaným­i změnami ve fungování polské justice vyjádřili představit­elé soudních orgánů dalších evropských zemí, včetně Česka.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Poláci, jimž se nelíbí kroky konzervati­vní vlády strany Právo a spravedlno­st, a zejména její reforma justičního systému, už několik dní protestují. Bylo tomu tak i včera, a to u varšavskéh­o sídla vedení strany. FOTO REUTERS ?? Chceme demokracii!
Poláci, jimž se nelíbí kroky konzervati­vní vlády strany Právo a spravedlno­st, a zejména její reforma justičního systému, už několik dní protestují. Bylo tomu tak i včera, a to u varšavskéh­o sídla vedení strany. FOTO REUTERS Chceme demokracii!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia