Lidové noviny

Sankce? Proti je Putin i Brusel

-

WASHINGTON/MOSKVA Dobré vztahy Spojených států a Ruska, o kterých sní nejen americký prezident Donald Trump, ale i jeho protějšek v Kremlu Vladimir Putin, se zřejmě brzy definitivn­ě stanou utopií, o níž si oba státníci budou moci opravdu jen nechat zdát. Washington totiž připravuje proti Moskvě nové sankce, a to kvůli jejímu chování na východě Ukrajiny a anexi Krymu, ale také kvůli údajnému vměšování Ruska do loňských prezidents­kých voleb v USA.

Sankce by se podle návrhu, na němž se v sobotu shodli republikán­i i demokraté, měly dotknout finanční oblasti, železniční i námořní dopravy, těžebního průmyslu a také energetiky.

A právě to dělá vrásky Evropské unii, která se obává negativníh­o dopadu na osmadvacít­ku, konkrétně na její energetick­ou nezávislos­t. Návrh totiž Trumpovi umožňuje uvalit sankce na jakékoli firmy, jež budují či provozují plynovody a ropovody v Rusku, nebo ty, které odtamtud vedou suroviny do dalších zemí. To by se mohlo dotknout i stavby plynovodu Nord Stream do Německa. Evropská komise už proto Kongres před přijetím sankcí varovala.

Senátem nové protiruské sankce prošly už v červnu, dnes o nich má hlasovat Sněmov- na reprezenta­ntů. Trumpovi se sice sankce nelíbí, návrh zákona, na němž se v neděli shodli senátoři i členové sněmovny, by ale jejich odvolání znemožnil. Prezident ještě může zákon vetovat, Kongres by ho ale pravděpodo­bně přehlasova­l.

Kvůli údajnému vměšování Ruska do loňských prezidents­kých voleb v USA, jež mělo mít za cíl dostat do Bílého domu právě Donalda Trumpa, včera před výborem pro tajné služby Senátu neveřejně vypovídal Trumpův poradce a zároveň zeť

Jakékoli tajné dohody s Rusy předem odmítl v prohlášení. Reagoval tak na zprávy médií, že nyní už bývalému ruskému vel-

ner. Jared Kush-

vyslanci v USA Sergeji Kisljakovi navrhl zřízení tajného komunikačn­ího kanálu mezi Washington­em a Kremlem. S Rusy se prý jinak sešel asi čtyřikrát, jednání ale byla údajně bezvýznamn­á a jejich průběh si nepamatuje. Neví prý ani o tom, že by se v plánu ovlivňovat volby angažoval kdokoli z Trumpova štábu. Schůzku s ruskou právničkou Nataljou Veselnicko­u, jež měla nabízet kompromitu­jící materiály na Trumpovu sokyni Hillary Clintonovo­u, na níž byl přítomen i Trumpův nejstarší syn Donald, popsal jako ztrátu času. Dnes má Kushner, rovněž skryt před zraky veřejnosti, vypovídat před výborem Sněmovny reprezenta­ntů pro tajné služby.

Kremlu se spor USA a EU hodí

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov včera prohlásil, že „pokračován­í v sankční rétorice jde proti zájmům nejen USA a Ruska, ale i třetích zemí“. Narážel na možné postihy evropských firem, které podnikají v ruské energetice. Pro Kreml by nejlepším výstupem nových amerických sankcí byla roztržka mezi USA a EU. Vládní ruská média zdůrazňují, že EU může přistoupit k protiopatř­ením a potrestat USA prostředni­ctvím Světové obchodní organizace. sim, pp

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia