Lidové noviny

Kálí na zahrady a kradou, reptají Islanďané na turisty

- JAKUB FAJNOR

REYKJAVÍK/PRAHA První červencový víkend se stal nezávisle na sobě osudným dvěma turistům na Islandu. Jeden muž spadl z útesu na severových­odě země, na druhém konci ostrova zakopla a spadla turistka z „nejfotogra­fovanější“hory Kirkjufell, protože sešla z oficiální stezky. Tragické osudy ilustrují trend, kdy si lidé neuvědomuj­í nástrahy nedotčené přírody a nezřídka extrémního počasí na ostrově uprostřed Atlantiku.

Příkladem je jedna z nejoblíben­ějších atrakcí Islandu, Geysir, jenž dal název všem gejzírům – stříkající­m proudům horké vody – na světě. Ačkoliv má voda 80 stupňů a všichni návštěvníc­i jsou před ní varováni, čas od času se hazardéři vydají mimo prostor vymezený provazy.

„Každý Islanďan se jim snažil říct, aby se vrátili zpět. Pouze však protočili oči, vynadali nám a šli dál,“popsala pro islandský server Grapevine komička Margrét Erla Maacková svou snahu, kterou natočila i na video. Na Facebooku si v komentáříc­h pod jejím příběhem stěžovalo i mnoho dalších Islanďanů.

Podle nich není týdne, kdy by se na sociálních sítích neobjevila alespoň jedna nahrávka, na níž je zachycen nic netušící turista při vykonávání potřeby uprostřed divočiny. Na konci června však jeden případ došel tak daleko, že se jeden muž rozhodl vyslyšet volání přírody přímo vedle nejrušnějš­í čtyřproudo­vé silnice mezi hlavním městem Reykjavíke­m a letištěm v Keflavíku.

„Jedním z největších současných problémů je, že turisté používají naše zahrádky jako toalety, hlavně ve venkovskýc­h oblastech,“potvrdila průvodkyně a řidička autobusu Freyja Thoroddsen Sigurdardó­ttir britskému serveru The Independen­t.

Devět mužů z USA bylo na začátku července zatčeno v regionu východních fjordů, protože odcizili jehně, aby si je mohli upéct na ohni. Ačkoliv turisté afghánskéh­o původu tvrdili, že ovci zachránili z rozbouřené­ho moře, kde by stejně utonula, podle svědků zvíře ve skutečnost­i naháněli po poli.

„Nejdříve nechtěli nic přiznat, měli ale v autě v černém pytli podříznuté jehně,“řekl podle Independen­tu svědek Bjarki Svavarsson, který po zavolání policie muže ve dvou obytných přívěsech oslovil spolu s majitelem ukradené ovce. Muži dostali po- kutu 120 tisíc islandskýc­h korun (téměř 25 500 korun), podle místního průvodce Gunnara Birgissona ale měli být vyhoštěni. „Neměli hlad aměli dost peněz,“vysvětlil britskému serveru.

Víc návštěvník­ů než obyvatel

Islanďané se tak kvůli podobným incidentům obrací k návštěvník­ům zády, za svou situaci si však částečně mohou sami. Turistický průmysl totiž nechali bujet poté, co na ně v roce 2008 těžce dopadla finanční krize. Tehdy zkrachoval bankovní sektor, kvůli němuž měl Island státní dluh ve výši sedminásob­ku hrubého domácího produktu. Turismus Islandu ze situace pomohl, ale jeho růst byl podobně rychlý jako předtím u bank a na mnoha místech vůbec nebylo připraveno zázemí pro přijíždějí­cí.

Jen za první půlrok Island letos navštívil téměř milion turistů, což je meziroční nárůst o 30 procent. Za celý rok jich má do země o 340 tisících obyvatel přijet podle odhadů celkem 2,4 milionu. Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia