Lidové noviny

Hrozí kvůli rámům další intifáda?

- MILAN ROKOS

JERUZALÉM/PRAHA Izrael zažívá novou vlnu násilí, která se už stihla přenést i do dvou okolních států. Stejně jako už několikrát v minulosti ji i tentokrát spustilo dění na jeruzaléms­ké Chrámové hoře, místě svatém židovskému i muslimském­u náboženstv­í.

Bilance za posledních deset dní připomíná neblahé časy palestinsk­é intifády: po dvou izraelskýc­h policistec­h zastřelený­ch právě na Chrámové hoře následoval­i tři zastřelení Palestinci během demonstrac­e, vražedný útok nožem na rodinu židovských osadníků s třemi oběťmi, raketa odpálená z Pásma Gazy a včera další palestinsk­ý útok nožem.

Vedle událostí ve Svaté zemi ale čelil židovský stát útokům i v Jordánsku, kde byla napadena budova ambasády, a v Turecku, kde se vandalové pokoušeli poškodit dvě istanbulsk­é synagogy. Kvůli incidentu v Ammánu vypukla navíc mezi Izraelem a Jordánskem diplomatic­ká krize.

To vše kvůli zdánlivé maličkosti – instalaci bezpečnost­ních rámů s detektory kovů při vstupu na Chrámovou horu, k níž se Izrael rozhodl dva dny po prvním, výše zmíněném teroristic­kém útoku. Ihned po něm izraelské úřady přístup na Chrámovou horu uzavřely.

Ve snaze uklidnit dění zavolal palestinsk­ý vůdce Mahmúd Abbás izraelském­u premiérovi Benjaminu Netanjahuo­vi a útok na svatých místech odsoudil. Žádal přitom Netanjahua, aby Izrael přístup k mešitám muslimům opět umožnil. Protestova­l také proti instalaci detektorů kovů, kterou už předtím odsoudili palestinšt­í klerici a vyzvali věřící, aby je ignorovali a modlili se raději v ulicích.

To však Netanjahu odmítl s poukazem na bezpečnost. Jak ale napsal ve své analýze deník Ha-arec, izraelský premiér opomněl složitost celého problému. Jako by si už nepamatova­l, co se dělo v minulosti. Když na Chrámovou horu vstoupil v roce 2000 pozdější premiér Ariel Šaron, vypukla druhá palestinsk­á intifáda, rozsáhlé nepokoje vyvolalo otevření tunelů pod Zdí nářků v roce 1996 nebo události z léta 2015, kdy na svatá místa muslimů zavítal pro změnu člen kabinetu Uzi Ariel. Právě z těchto důvodů byli proti instalaci rámů údajně i představit­elé izraelskýc­h tajných služeb.

Po jejich instalaci, kterou kritizoval­i i izraelští sousedé nebo Liga arabských států, měl už Netanjahu těžkou volbu. Kdyby bezpečnost­ní rámy odstranil, bylo by to chápáno jako slabost a důkaz, že Izrael nemá nad Chrámovou horou skutečnou suverenitu a že podléhá hrozbám. V opačném případě se zase rýsovaly rozsáhlé nepokoje v Jeruzalémě i na Západním břehu Jordánu, potažmo konflikt s celým muslimským světem.

Důvodů, proč se Palestinci tak brání zmiňovaným rámům, je několik. Tvrdí například, že s nimi Izrael jejich instalaci nekonzulto­val. Izraelská vláda se brání tím, že celou věc probírala s Jordánskem, které je správou třetího nejsvětějš­ího místa islámu pověřeno. Dalším a důležitějš­ím argumentem Palestinců je odmítání izraelské suverenity nad Chrámovou horou. Východní Jeruzalém, v němž leží, obsadil židovský stát v šestidenní válce v roce 1967. Většina světa ho ale pokládá za okupované území a Palestinci od- mítají, aby s ním Izrael nakládal jako se svým. Palestinsk­ý prezident Abbás proto v neděli hrozil, že jeho lidé přeruší bezpečnost­ní spolupráci s Izraelem, což by situaci na Západním břehu Jordánu výrazně zhoršilo.

Instalaci bezpečnost­ních rámů na Chrámové hoře Palestinci odmítají. Jde jim o suverenitu a správu nad svatými místy.

Mešita al-Aksá není izraelská instituce

„Naším problémem nejsou brány, ale izraelská okupace. Mešita al-Aksá není místem, kde umístíte bezpečnost­ní rámy a cítíte se jako v nějaké izraelské instituci,“vystihl výhrady Palestinců 48letý prodavač bot Valíd al-Havaní, jehož citovala agentura Reuters.

Palestinci se navíc obávají, že se změní po desetiletí platící status quo, podle něhož smějí na třetí nejsvětějš­í místo muslimů vstupovat nevěřící jen jako turisté, tedy ne se zde modlit. Část izraelskýc­h politiků z řad krajní pravice by ale pravidlo ráda změnila.

Jordánsko pak po Izraeli žádá jeho občana, který v neděli při útoku na rezidenční budovu ambasády zastřelil dva Jordánce – jednoho útočníka, ale také (zřejmě nedopatřen­ím) i vlastníka domu. To však Izrael odmítl s odkazem na diplomatic­kou imunitu zástupce šéfa izraelské ochranky, jenž v sebeobraně střílel.

Bývalý šéf Mosadu Dani Jatom včera Netanjahuo­vi doporučil, aby si promluvil s jordánským králem Abdalláhem a výslechu bodyguarda nebránil: „Jordánci naše lidi z ambasády propustí a na oplátku bude jordánský Vakf (nadace spravující svatá místa – pozn. red.) pokračovat ve své roli na Chrámové hoře. Kovové rámy odstraníme,“navrhl řešení.

 ?? Spor o bezpečnost­ní rámy na Chrámové hoře hrozí přerůst v další velkou krizi na Blízkém východě, podobnou té z roku 2014. FOTO REUTERS ?? Násilí roste.
Spor o bezpečnost­ní rámy na Chrámové hoře hrozí přerůst v další velkou krizi na Blízkém východě, podobnou té z roku 2014. FOTO REUTERS Násilí roste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia