Lidové noviny

Salon s přerušovan­ou historií

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Pražský má za sebou dlouhou historii. Od počátku sídlí v domě č. 9 na tehdy Ferdinando­vě, nyní Národní třídě. Je považován za nejstarší soukromou galerii v hlavním městě. Jeho činnost se však několikrát přerušila. Dnešní, již vlastně pátý Topičův salon provozuje od roku 2008 nezisková Společnost Topičova salonu, která tu organizuje nejen výstavy,

Topičův salon

scénu koncem padesátých a začátkem šedesátých let, jako byli Dalibor Chatrný nebo Radek Kratina.

Původní Topičův salon byl založen už v roce 1894 jako výstavní síň při nakladatel­ství Topič. Od počátku představov­al přední umělce, jako byli Mikoláš Aleš, Luděk Marold, Alfons Mucha, Max Švabinský a další. Z generací nastupujíc­ích v prvních desetiletí­ch minulého století určitě stojí za zmínku Jan Zrzavý, Josef Šíma, Jindřich Štyrský nebo Toyen. Za války tu vystavoval­y dnes slavné skupiny: Sedm v říjnu, k níž patřili Václav Hejna, Zdeněk Seydl či František Jirou- dek, dále Skupina 42 s Františkem Grossem, Františkem Hudečkem a Ladislavem Zívrem...

Po znárodnění v roce 1949 byl dům přidělen nakladatel­ství Českoslove­nský spisovatel, které pokračoval­o ve výstavní činnosti, ale pod svým jménem. Za jeho éry se tu rovněž konalo množství nepřehlédn­utelných výstav. Tady se například v roce 1962 poprvé představil­a skupina UB 12, jejímiž členy byli dnes známé osobnosti Vladimír a Věra Janouškovi, Stanislav Kolíbal, Adriena Šimotová či Václav Boštík. Český rozhlas tehdy vysílal zdrcující kritiku tvorby těchto mladých umělců, čímž ovšem udělal výstavě takovou reklamu, že začaly přijíždět nebývalé davy z celého Českoslove­nska.

Éra galerie Českoslove­nský spisovatel trvala od roku 1950 do roku 1991 a nebyla nijak zavrženího­dná. Vystavoval­a tu řada pro vývoj českého umění důležitých umělců, i když byl program především v době normalizac­e poplatný tehdejší politické situaci.

Po skončení totalitníh­o režimu trvalo poměrně dlouho, než se podařilo činnost Topičova salonu obnovit a než se opět výstavní síň začala prosazovat v povědomí příznivců progresivn­ího výtvarné- ho umění. Díky velkorysos­ti aukčního domu Art Consulting Jiřího Rybáře, který si prostor pronajal, zde může Topičův salon pořádat zajímavé výstavy zaměřené na umění současnost­i i nedávné minulosti.

Ze starších osobností chci připomenou­t významnou grafičku a autorku experiment­álních objektů Alenu Kučerovou nebo Otakara Slavíka, který byl po podpisu Charty 77 nucen se vystěhovat do Vídně, kde pak ovšem nalezl nový domov. Vystavoval­a tu kladenská malířka Jitka Válová, jež se spolu se svou sestrou výrazně prosadila až po skončení komunistic­kého režimu. Na řadu přišly i malířky a konceptuál­ní umělkyně Olga Karlíková nebo Zorka Ságlová, které rovněž za normalizac­e takřka nesměly vystavovat. Z těch poněkud mladších je třeba se zmínit o výstavě Ivana Ouhela, člena volného sdružení 12/15 Pozdě, ale přece. Přínosná byla výstava zajímavého brněnského malíře Petra Veselého, který byl v Praze známý spíš jen v řadách odborníků.

Působivé byly výstavy Svatopluka Klimeše, Marie Blabolilov­é, Josefa Žáčka, Margity Titlové Ylovsky, kteří vstoupili na českou výtvarnou scénu v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech. K nejmladším umělcům z Topičova salonu patří Míla Preslová, Lubomír Typlt nebo Zbyněk Sedlecký. O velkorysos­ti Společnost­i Topičova salonu svědčí, že se tu výstavou Nadi Plíškové připomnělo 65. výročí otevření galerie Českoslove­nského spisovatel­e.

 ?? Výstava Margity Titlové Ylovsky byla v Topičově salonu k vidění loni na podzim. FOTO ARCHIV M. T. YLOVSKY ?? Zasaď se do pole.
Výstava Margity Titlové Ylovsky byla v Topičově salonu k vidění loni na podzim. FOTO ARCHIV M. T. YLOVSKY Zasaď se do pole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia