Lidové noviny

Poslouchán­í pro deštivé dny

-

MARTA ŠVAGROVÁ

Když po vedrech konečně nastaly deště a prázdniny jsou zatím jen ve slabé půlce, nějak se děti zabavit musí. Některé čtou, některé se zlobí, člověče, některé zapisují a kreslí zážitky ze slunečních dní: jak byly na výpravě po hradech a zámcích, v horských lesích nebo v do té doby neznámých městech – zkrátka na řadu zákonitě přicházejí jiné zábavy než u vody.

Do šumění kapek si třeba pustí vyprávění zrovna o těch místech, která nedávno navštívily (kdyby to byly zvládly předem, mohly mít výhodu informovan­ého turis- ty). Nemusí to být jen Karlštejn nebo Křivoklát, ale třeba Kašperk, Bítov, Radyně nebo Brníčko, Ploskovice nebo třeba Kozojedy… Ve formě dvoudiskov­é audioknihy vyšlo – právě třicet let od smrti spisovatel­e Eduarda Petišky – jeho Čtení o hradech, zámcích a městech.

Při poslechu pro mnohé dospělé patrně notoricky známých, pro děti však jednoduše, přehledně a s citem pro historický detail napsaných příběhů si člověk znovu uvědomí, jak moc u těchto „poslouchac­ích“cédéček záleží na interpreto­vi. Je omyl si myslet, že načíst knížku může každý trochu zdatný spíkr. Může, a také to leckdo dělá, ale čte monotónně, nezaujme, neudrží posluchačo­vu pozornost a vlastně od knihy spíš odradí, než aby vzbudil touhu vzít ji do ruky i fyzicky.

To však není případ Josefa Somra, který se v posledních letech stal pro audioknihy zárukou profesiona­lity a čtení s citem pro téma i autorův styl, ani Miroslava Táborského, jehož projev je zvláštně mladistvý a poutavě akcentuje dramatické okamžiky textu.

Petiškovy obrazy z minulosti vyprávějí nejen o Karlu IV. a jeho zlaté kolébce, mládí, zrání a zakládání sídel a měst, ale také o mnoha dalších pozoruhodn­ých místech této země, také o tom, jak Švédové plundroval­i česká a moravská města…

V úpravě a režii Roberta Tamchyny a s doprovodem hudebních nahrávek ze svého archivu je před prázdninam­i vydal Supraphon. 2CD se teď hodí – na sto padesát minut smysluplně zabaví zvídavé děti a dospělé přitom ani nenudí. Dozvědí se kromě jiného i cosi pozitivníh­o, totiž že „žádná doba není dost temná, aby z ní čas po létech nevykřesal jiskru“.

 ?? Redaktorka LN ??
Redaktorka LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia