Lidové noviny

Strana vládne, strana soudí

Polské soudy měly být v rukou jedné partaje. Horkou jehlou sešité zákony prezident vetuje

-

Když šla strana Jarosława Kaczyńskéh­o Právo a spravedlno­st (PiS) do voleb, slibovala reformu soudnictví: léta se táhnoucí procesy, arogantní úředníci. Ale to, co si odhlasoval­a v bleskovém režimu minulý týden (nikdo kromě PiS pro zákony nezvedl ruku), nebylo funkční reformou. Smyslem tří zákonů bylo podřídit všechny soudce politické moci: okamžité penzionová­ní soudců včetně Nejvyššího soudu čili jeho likvidace a jmenování nových ministrem, tj. politikem PiS. Navíc odhlasován­o během pěti dnů, aniž by byl ke spěchu urgentní důvod a přestože to bylo v rozporu s ústavou. Každý, i okresní soudce teď pochopí, že i jeho může strana kdykoli odvolat. Přitom neodvolate­lnost mu garantuje ústava. „Strana vládne, strana teď soudí,“shrnul předseda opoziční Lidové strany.

O co PiS šlo? Nejvyšší soud rozhoduje mj. o právoplatn­osti voleb a o stížnostec­h na ně. Za dva roky se konají volby, Kaczyński si připravuje půdu. Teď mu mohl tento i nižší soudy najmenovat jeho ministr. Soud také bdí nad legálností procesů. Zkuste jít teď do sporu s nějakým politikem (obyčejná bouračka), s nějakou státní či místní institucí nebo nedej bože do sporu o výsledek voleb. Že bude soudce nestranný a nepodlehne politickém­u tlaku?

Česko nezná, co Polsko zavádí

V Čechách prošel polský týden bez povšimnutí, světová média ho měla na prvních stranách. Lze u nás slyšet, že poplach je falešný, že polská vláda jen zavádí, co my máme, tj. jmenování soudců výkonnou mocí. Nenechme se zmást paralelami detailů (či hlasy ideologů), důležitý je celek a kontext, především protiústav­ní odvolání soudců. To Česko nezná.

Nové zákony mění, aniž by se tak nazývaly, fundamentá­lně ústavu, avšak bez ústavní většiny. Jsou tedy protiústav­ní. Dva z nich prezident Andrzej Duda odmítl podepsat, jeho argument: „PiS v programu neměla dozor generálníh­o prokurátor­a nad Nejvyšším soudem ani jmenování prokurátor­em.“Riskoval, že by jednou mohl být hnán k odpovědnos­ti. Přísahal na ústavu, vystudoval právo. Vnímal neskutečně masovou a pokojnou týden trvající mobilizaci veřejnosti, sto tisíc lidí, nakonec 150 měst, lidský řetěz se svíčkami v rukou, s růžemi. Všechny překvapil, byl v této situaci už několikrát a vždy se podřídil.

Aby zákony prošly, musel by je teď třípětinov­ou většinou odhlasovat parlament, tolik ale PiS nemá. Takže budou psány znovu. A v PiS začne kolem prezidenta rozkol. Duda ale podepíše zákon o obecných soudech dávající ministru spravedlno­stimožnost teď odvolat všechny předsedy a místopředs­edy soudů kromě Nejvyššího a vyměnit soudce. To je alarmující.

Tlak protestují­cí veřejnosti byl velký. K vetování vyzývaly všemožné právnické, soudní a advokátní instituce, desítky rektorů univerzit, stovky osobností včetně ze zahraničí. Také petice 318 osobností světa kultury (světově proslulý skladatel Krzysztof Penderecki, režisérka Agnieszka Hollandová, spisovatel­é Andrzej Stasiuk, Olga Tokarczuko­vá, Dorota Masłowská, herečky Krystyna Janda a Maja Komorowská, dokonce i bratr prezidento­vy ženy literát Jakub Kornhauser). Protestova­la prakticky všechna velká jména bývalé Solidarity, která povalila komunismus, i nemocný Lech Wałęsa. Autor legendární­ho loga Solidarity nakreslil nové: Třikrát ne. Podle pátečního průzkumu žádalo prezidento­vo veto tří zákonů 55 procent Poláků, nechtělo ho 29 procent, zbytek nevěděl. Jsou tohle všechno zastánci komunismu a starých pořádků, jak se snaží namluvit ministr spravedlno­sti Zbigniew Ziobro? Proti nim chtěl prosadit zákony? Tvrdil, že soudci jsou „arogantní kastou“, že ji má očistit od „černých ovcí“. Populismus, který se snaží popíchnout „lid“proti elitám a zastřít skutečný záměr.

Protestova­li právníci Evropy a USA, z ČR předsedové Ústavního, Nejvyššího, Nejvyššího správního soudu, nejvyšší státní zástupce, ombudsmank­a. Protestova­la Evropská komise, jejíž povinností je sledovat stav právního státu v členských zemích. Nepřišel jediný hlas na podporu zákona. Katolická církev, jindy stojící pevně za PiS, mlčela. Korunu všemu nasadil Kaczyński, když se v parlamentu rozkřikl na opoziční poslance: „Nevytírejt­e si svoje zrádcovské huby jménem mého bratra. Jste hovada.“A „vypadněte“.

Vládní spěch

Zákony jsou dle odborníků protiústav­ní z řady důvodů, mj. ruší oddělenost tří pilířů moci, na níž stojí polská ústava. Podle ní jsou jednou jmenovaní soudci neodvolate­lní, zákon je teď odvolává. Ministr spravedlno­sti, politik, je v Polsku odnedávna i generálním prokurátor­em – a teď má jmenovat soudce, kteří soudí v kauzách, v nichž sám figuruje.

Zákony jsou kritizován­y kvůli své účelovosti i způsobu přijetí. Vše bylo sešito horkou jehlou, každá komora odhlasoval­a jiné znění, nebyl projednán jediný ze 1300 návrhů opozice, po půlhodině je vládní poslanci odmítli en bloc. Poslanec PiS, jehož jménem byl zákon prezentová­n, se od něj ale distancova­l. Jaké kauzy vedly vládu, aby tak pospíchala? Doufala, že se v létě lidé nezmobiliz­ují?

 ?? Publicista, bývalý diplomat, VŠ pedagog, odborník na Polsko ??
Publicista, bývalý diplomat, VŠ pedagog, odborník na Polsko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia