Lidové noviny

O hejslovaně­ní

-

e jsou prázdniny v plném proudu, se pozná nejen podle rapidního úbytku opravdovýc­h zpráv hodných zaznamenán­í, ale i podle toho, že čeští turisté svědomitě plní černou kroniku v cizině. Většinou je zahraniční novináři vykreslují v ne zrovna příznivém světle. U moře našinci zjišťují, že jsou v něm kupodivu silné proudy, na horách je překvapí špatné počasí a diví se, že v žabkách to po mokrých skalách klouže. Je v tom hodně riskování, ale i trocha fanfarónst­ví a hry na světáky, kteří všechno zvládnou.

Letošní sezona je milosrdná. Přinejmenš­ím v Chorvatsku, nejoblíben­ější přímořské destinaci Čechů, dosavadní dvě smrtelné nehody nevypadají na zásadní pochybení českých turistů. Před dvěma týdny Čech v nočních hodinách utonul na plavidle při srážce s jinou lodí. A podle všeho v tom alkohol roli nehrál. Minulý týden se pak na českého dovolenkář­e zřítila část balustrády. Tady už se zprávy rozcházejí. Chorvatský hotel tragickou událost vylíčil tak, že neopatrný Čech chtěl s pomocí lana verandu pomalu strhnout k zemi. Češi nabízejí jinou verzi – závěs síťové houpačky nevydržel tíhu dospělého muže. Podle fotek inkriminov­aného hotelu na sociálních sítích to spíš vypadá tak, že český turista doplatil na dezolátní stav objektu, který mnozí popisují jako dům hrůzy, z něhož se sype omítka a zásuvky tu jiskří jak svatojánsk­é mušky.

Kroucení hlavou nad chováním Čechů na dovolené v zahraničí je každopádně staré jako moderní turistika sama. Výborným pramenem je brožura Turistický katechismu­s, vydaná v roce 1909. Autorem je cestovatel Jiří Guth. Ano, ten, který si po vzoru obrozenců později za jméno dával přídomek Jarkovský a stal se šéfem českých olympionik­ů a především hlavním mravokárce­m první republiky. Málo se ví, že hned po studiích jako vychovatel knížecí rodiny Schaumburg-Lippe procestova­l nejen Evropu, ale i Ameriku, a dokonce i některé africké a asijské země. A naučil se tam, že mravní turistika je spojena s pokorou a porozumění­m.

„Nebuď hned kazatelem lepších mravův a reformátor­em a nenamáhej se přesvědčit­i domorodce, že jsou na falešné cestě ke svému spasení. Nezrážej národních citů obyvatelst­va a nevyzývej,“píše Guth ve své edukační brožuře. A přidává i radu pro cestovatel­e po končinách c. k. monarchie, která tehdy sahala přes Alpy až k Jadranu.

„Přes všechnu jednotnost a nedílnost našeho milého království nesmíme se vzhledem k jiným národnoste­m domnívati, že v jeho hranicích máme neztenčené právo jednati, jak se nám zlíbí. Tak jako nám není vhod, když naši krajané němečtí hajlují a roztahují se v končinách ryze českých, tak nenazdaruj­me a nehejslova­ňme my jim pod okny.“

Zlatá slova páně Guthova, která určitě platí nejen pro tuto sezonu.

U moře našinci zjišťují, že jsou v něm kupodivu silné proudy, na horách je překvapí špatné počasí a diví se, že v žabkách to po mokrých skalách klouže. Je v tom hodně riskování, ale i trocha fanfarónst­ví a hry na světáky, kteří všechno zvládnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia