Lidové noviny

Sucho, i když prší

Vláda se chopila klimatu za pochopitel­ný konec

-

Občas se skuhrá, že česká společnost – na rozdíl třeba od německé – je málo konsenzuál­ní. Proto je dobře, že problém sucha se v Česku bere vážně a v rovině politiky i konsenzuál­ně. Včera vláda schválila návrh koncepce ochrany před následky sucha. Není to nic překvapivé­ho, vždyť schválila to, k čemu se před rokem sama zavázala. Ale v situaci končící vlády a rozpadajíc­í se koalice je to plus.

Ať už to vláda dělá cíleně, či jen instinktiv­ně, jisté je, že sucho je nejuchopit­elnější téma ve složité spleti změn klimatu. Použijete-li neblahý výraz „globální oteplování“v den, kdy je zrovna zima, hned se ozvou brouci pytlíci, že kecáte. Vyhlásí-li klimatická konference v Paříži cíl nedopustit vyšší nárůst průměrné teploty než 2 °C do konce století, za hlavu se chytají i mnozí meteorolog­ové. Vždyť ten cíl nereflektu­je výsledky vědy, ale jen ryze politickou dohodu, chcete-li ideologii.

Sucho je jiná káva. I když se o něm píše ve dnech deště, většina ví, že nejde o tyto dny ani o tuto sezonu, ale o systémový problém. Stačí se dívat do vlastních studní, na vlastní pole či na možnosti zalévat vlastní zahrádku. Oznamují to novinové titulky: menší sklizeň a více požárů; lesníky trápí škůdci; Haná sklízí poloviční úrodu; Třebíčsko zakazuje zalévání.

Sucho je reálný problém. Lidé to vědí, aniž by k tomu museli studovat nějaký hokejkový graf. Je to problém, který souvisí s globálním vývojem klimatu. Situace, jež připomínaj­í vyprahlé subtropy, se tu stávají spíše pravidlem než výjimkou. A především je sucho problém, který – na rozdíl od abstraktně znějící změny klimatu – je nutné řešit tady a teď.

O hokejkovém grafu nárůstu teplot na Zemi si můžete myslet leccos. Jeho vývoj do budoucna je věcí interpreta­ce toho či onoho matematick­ého modelu. Ale jevy, jež snižují schopnost krajiny zadržovat vodu či zhutňují půdu, patří mezi prověřená fakta. Váha zemědělské techniky se od éry koňských povozů přiblížila k tankům. Napřimován­í vodních toků vysušilo mokřady, ale zrychlilo odtok vody natolik, že sucho přináší horší důsledky, než jaké by mělo ještě před pár desítkami let.

Vládní koncepce poprvé analyzuje zásoby pitné vody u nás. Chystá různé ceny za vodu (podle objemu její spotřeby) i stavbu přehrad. Ale leckde by stačilo obnovit meandry v korytech toků. Srovnáte-li 150 let staré mapy se současnými, zjistíte, že délka dolního toku jihočeské Blanice se zkrátila o 39 procent. Spraví to přehrada? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia