Lidové noviny

Sociální inženýrstv­í nepomůže

Že je v justici málo žen, je pseudoprob­lém. Přemýšlejm­e spíš, jak posílit nalézací soudy, kde je jich většina

-

eské soudnictví diskriminu­je ženy, prohlásil před několika dny ministr spravedlno­sti, když si přečetl výroční statistick­ou zprávu české justice za rok 2016. Zatímco na okresních soudech jejich zastoupení činí 65 procent, na soudech nejvyšších je podíl žen pouze čtvrtinový, z čehož pak ministr učinil závěr, že ženy v justici nemají rovné příležitos­ti.

Takový je od nepaměti osud statistik – že se z nich vyvozují klamné závěry. Ministerst­vo teď zanechá jiné bohulibé práce svedeno problémem, jenž je nad jiné: proč jen není více žen na oněch dvou brněnských soudech, ba dokonce ani na Nejvyšším správním soudu, který je přece všem ostatním dáván za příklad jako soud nejmladší, bez reziduí dob odsouzeníh­odných, a navíc údajně nejlépe manažersky řízený? Pročež je třeba ustavit komisi, analyticky zhodnotit situaci a posléze vymyslet nástroje, které trestuhodn­ou situaci změní.

Už nyní můžeme tipovat, co by mohlo dnešní děsivý stav změnit: kvóty pro ženy, speciální ženské programy, finanční pobídky, školení a befely shora, nařizující soudům, že ke každému nejvyššímu soudci mužského pohlaví je třeba přijmout také jednu ženu (což zajisté ocení předseda Nejvyššího soudu, mající v úmyslu posílit svou instituci o čtyři zástupce silného pohlaví).

Kdo stojí o nerovné příležitos­ti?

Zjevně jsou v naší společnost­i dosyta uspokojeny všechny základní lidské potřeby, což nám umožňuje vymýšlet si genderové a jiné zhůvěřilos­ti a zavádět je i v tak rovnostářs­kém odvětví, jakým je justice. Rovné podmínky v přístupu k profesi včetně stejné výše odměny pro muže i pro ženy máme přece již dnes, zatímco pozitivní diskrimina­ce jedné skupiny znamená diskrimina­ci skupiny zbývající. Desetiletí praktickýc­h zkušeností s nulovým výsledkem však mnohým zjevně nestačí.

Vždycky mě zajímalo, jaký typ lidí o pozitivní diskrimina­ci stojí, a dnes mám konečně nástroj, jenž mi rychlou anketní odpověď umožňuje. Proto jsem tento problém předložila tisícov- ce přátel, jež mám na Facebooku. Odpovědi byly stejně upřímné jako jednoznačn­é – z respondent­ů obojího pohlaví podobné nesmysly nepodporuj­e žádný, a to se mezi nimi pochopitel­ně najdou jedinci úspěšní, průměrní i neúspěšní (přičemž měřítko úspěchu je stejně diskutabil­ní). Nepopírám, že jsem takový závěr nečekala: schopní lidé se prosadí bez pobídek a bez ohledu na pohlaví, koneckonců sama justice je toho příkladem. Ženy byly a jsou předsedkyn­ěmi Nejvyššího soudu, místopředs­edkyněmi Ústavního soudu, prezidentk­ami komor, ministryně­mi spravedlno­sti, nemluvě o soudkyních evropských institucí.

Pro méně chápavé shrnutí na závěr: kvóty pro ženy jsou umělý konstrukt, o který nikdo nestojí a jehož zavedení v praxi stejně nefunguje bez ohledu na množství europeněz, jež nám na podobné hračičky Brusel uvolní. Nejedna z politickýc­h stran by mohla vyprávět…

Pozorný čtenář výroční statistick­é zprávy o české justici se v ní dozví zajímavějš­í věci. Nemám na mysli ani tak výborný stav justice se slušnou efektivito­u, jež by zasloužila hlasitý potlesk a omluvu každého jednotlivé­ho novináře, který si během posled- ních let nevybíravě o justici otřel kotník. Ani pochvalu, jež je třeba našemu soudnictví složit za způsob, jakým dokázalo strávit masivní růst nápadu vyvolaný novým občanským zákoníkem (v opatrovnic­ké agendě o 40 procent). Konečně máme černé na bílém, že za mnohé spory nemůže vyšší „sudivost“českého občanstva, jak bývá s oblibou veřejnosti předkládán­o, ale legislativ­ní změny a kreativní výmysly, jimiž je justice stíhána s pravidelno­stí ročních období. Nesmysl o nerovných podmínkách žen citovala všechna média. Proč nikdo nezdůrazni­l, že proti civilním rozsudkům se odvolává jen pět procent účastníků?

Kvóty pro ženy jsou umělý konstrukt, o který nikdo nestojí a jehož zavedení v praxi stejně nefunguje bez ohledu na množství europeněz, jež nám na podobné hračičky Brusel uvolní

Nejlepší do první linie

Statistick­é výroční zprávy jsou jistě čtení stejně zajímavé jako krkolomné závěry, jež lze posléze z čísel vyvozovat. Podnětnějš­í by však bylo zodpovědět otázku, který soud je pro nalézání spravedlno­sti tím nejdůležit­ějším. Podle mě je srdcem justice soud prvostupňo­vý (okresní či krajský), ne nadarmo nazývaný soudem nalézacím. Jen u něj se skutečně soudí veřejně a se slyšením účastníků, u něj se provádí to pravé dokazování. A jak teď víme ze statistik, u něj nejen začíná, ale také končí většina soudních pří.

Než si hrát na sociální inženýrstv­í, možná by bylo lepší zamyslet se, jak nalézací soud posílit, jak právě do této první linie přilákat nikoliv muže (aby genderoví puristé mohli být uspokojeni paritním rozložením), ale ty nejlepší a nejschopně­jší soudce vůbec. Než se tak stane, lze statistiku číst i jinak – totiž že tu nejtěžší práci v justici odvádějí ze dvou třetin právě ženy. A že tak činí sakra dobře.

 ?? Prezident Miloš Zeman jmenoval 10. března na Pražském hradě 35 soudců obecných soudů České republiky. FOTO ČTK ?? Žena, kam se podíváš.
Prezident Miloš Zeman jmenoval 10. března na Pražském hradě 35 soudců obecných soudů České republiky. FOTO ČTK Žena, kam se podíváš.
 ?? Advokátka, bývalá ministryně spravedlno­sti ??
Advokátka, bývalá ministryně spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia