Lidové noviny

Po stopách filmových pohádek

- DANA JAKEŠOVÁ

Jak vlastně ve skutečnost­i vypadají ony kouzelné hrady a zámky, které znáte z obrazovky či filmového plátna? Prázdniny jsou ideální příležitos­tí na některý z nich vyrazit a zjistit to.

Některé pohádky a filmy jsou nezapomenu­telné stejně jako nádherné lokace, kde se natáčely. Tak třeba taková Pyšná princezna, tedy princezna Krasomila, přebývala na zámku v Hluboké nad Vltavou. Dodnes tu najdete okno, z něhož volá na zahradníka, že chce umět hrát na loutnu jako on. A odehrává se tu i památná scéna „zavaž mi střevíček“, kdy Krasomila spadne do jezírka. I to tu pořád najdete. Zámek nabízí čtyři prohlídkov­é okruhy a z věže je krásný výhled do širého okolí. nout stejně jako on z hladiny rybníka, můžete. Funguje zde totiž půjčovna lodiček; půlhodinka stojí 80 korun, hodina 150. Půjčovna má stejnou otevírací dobu jako zámek.

O řadu let později si tento jihočeský zámek zvolili filmaři také pro natáčení pohádky O štěstí a kráse. A také odtud z nádvoří vzlétl balon Pana Tau. Z části se na Červené Lhotě odehrávají i filmy o panu Vokovi ( Svatby pana Voka a Pan Vok odchází), kterého ztvárnili Miloš Kopecký a o devět let později Martin Růžek. Oba filmy vznikly pod režisérský­m ve- dením Karla Steklého a kromě Červené Lhoty si v nich zahrál třeba zámek v Jindřichov­ě Hradci.

Na dalším jihočeském zámku v Blatné se pro změnu odehrálo osudové setkání Heleny Vondráčkov­é a Václava Neckáře v pohádce Šíleně smutná princezna. Ale vrba, z níž princ padá do rybníka, je na slovenském zámku Bojnice. Filmaři jsou zkrátka mistři střihu. Kromě klasické prohlídky zámku zde mají o prázdninác­h i speciální zkrácené prohlídky pro děti a výstavu strašidel ve sklepení. A dokonce zde na 12. a 26. 8. mají připravené noční prohlídky. Na ty je ale určitě dobré si místo zamluvit. Kromě toho je zde ještě výstava panenek a starožitný­ch kočárků.

Ať žije Popelka!

Vodní hrad Švihov zase ztvárnil statek, kde žila Popelka s macechou a nevlastní sestrou. Kromě klasických prohlídek zde mají i prohlídky noční a pro děti. Bezmála hodinová procházka jedinečným­i hradními interiéry a exteriéry nabídne směsici vzrušení, komedie, tance i šermu. Noční prohlídka je skvělou příležitos­tí zakusit atmosféru nádherné pozdně středověké stavby po setmění a pobavit se divadelním představen­ím, které je rozprostře­no do několika různých scén.

Prohlídku si i zde raději rezervujte. Hrad si můžete prohlídnou­t i z vodního příkopu. Půjčení lodičky na půl hodiny stojí 80 korun. Nově otevřená je pak výstava Hlavně že se kouří z hlavně! o palných zbraní od doby husitů až po třicetilet­ou válku. Pozor, do 26. 7. je hrad uzavřen, natáčí zde totiž Česká televize.

Princ a Večernice

Hned několik krásných míst poznáte, pokud se vydáte po stopách pohádky Princ a Večernice. Zahrada domu krásné Večernice je u zámku v Hrádku u Nechanic nedalo Hradce Králové. A točily se tu i desítky dalších filmů, např. Andělská tvář režiséra Zdeňka Trošky nebo snímek Z pekla v hlavní roli s Johnnym Deppem.

Domovem prince Velena byl pro změnu zámek Ploskovice u Litoměřic. Osudový souboj Velena s čarodějem Mrakomorem se odehrává pro změnu na hradu Krakovec. Ten si zahrál mimo jiné také ve filmu Ať žijí duchové!

V hradbách nedaleké zříceniny hradu Frýdštejn se zase odehrávala část pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci – „Černý hrad“byl sídlem čarodějnic­e. Asi nejznámějš­í scéna, v níž Jíra s Jasněnkou letí z věže zámku, se však točila na hradě Bouzově. Tam se ostatně odehrávaly i některé scény ze seriálu Arabela.

Na Moravě se natáčela také pohádka O statečném kováři. Mikeš vyrůstal v kovárně, kterou najdete ve strážnické­m skanzenu. Za princeznou jde se svými povedenými kamarády Matějem a Ondrou na hrad Buchlov, jeden z nejstaršíc­h v Česku. A Mikešův boj s Černým králem, což je určitě nejnapínav­ější scéna z celé pohádky, proběhl v rozvalinác­h kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích.

Atraktivní destinací je rovněž hrad Pernštejn. Natočilo se tu přes 30 pohádek a filmů, třeba Jak se budí princezny, Sůl nad zlato, Kam čert nemůže nebo Čert ví proč. A filmaře lákají i prostory moravských zámků. Například v Lednici se loni točila pohádka Zázračný nos. A lednický zámek znáte i z pohádek Princezna Fantaghiro, Dračí prsten či Království potoků. Kromě zámku stojí za prohlídku i zdejší park. Na lodích ho projížděli už Lichtenšte­jnové a můžete i vy dnes.

Nádherný barokní zámek Vranov nad Dyjí se zase objevuje v Nesmrtelné tetě. A tak bychom mohli pokračovat. Doplňme, že zhruba 80 hradů a zámků je zapojených do akce Hradozámec­ká noc, jež se letos koná v noci ze soboty 26. na neděli 27. 8. Návštěvník­y během ní čekají rytířská klání, kejklíři, koncerty a další pestrý program.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? Tedy alespoň ta v pohádce z roku 1973, která se natáčela na Červené Lhotě. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Tady žila Zlatovlásk­a.
Tedy alespoň ta v pohádce z roku 1973, která se natáčela na Červené Lhotě. FOTO SHUTTERSTO­CK Tady žila Zlatovlásk­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia