Lidové noviny

Na krachující Alitalii má zálusk i Ryanair

Nejúspěšně­jším evropským aerolinkám, nízkonákla­dovému irskému dopravci Ryanair, rekordně rostou zisky, chce posílit svou pozici v Itálii

- DUBLIN

Irská nízkonákla­dová letecká společnost Ryanair Holdings podala nezávaznou nabídku na převzetí krachující­ch italských aerolinek Alitalia. V rozhovoru s agenturou Reuters to včera uvedl finanční ředitel Ryanairu Neil Sorahan. Žádné další podrobnost­i k tomu ale neuvedl.

Ředitel Ryanairu Michael O’Leary v červnu prohlásil, že pokud se Ryanair rozhodne do italské firmy investovat, bude žádat většinový podíl.

Alitalia již obdržela deset nezávaznýc­h nabídek. Italská vláda ale nechce, aby byla společnost rozdělena, a požaduje, aby kupec doká- zal podniku zajistit perspektiv­u do budoucna. Závazné nabídky budou muset zájemci podat do října.

Alitalia je od 2. května pod zvláštní správou, kvůli finančním problémům o ni požádala italskou vládu. Administrá­toři koncem příštího týdne uvědomí tamní ministerst­vo průmyslu o podmínkách tendru. Až budou známy, výběrové řízení se otevře dalším zájemcům.

Ryanairu roste zisk

Ryanair Holdings mezitím zveřejnila hospodářsk­é výsledky za první fiskální čtvrtletí. Společnost zvýšila zisk o 55 procent na 397 milionů eur (asi 10,3 miliardy korun). To je vysoko nad odhady analytiků. Ti jej v průměru odhadovali na 366 milionů eur.

Levnější letenky? Možná

Firma také včera uvedla, že v reakci na silnou konkurenci na krátkých trasách v Evropě by ve zbytku léta mohla snížit ceny letenek až o devět procent.

Ryanair, který je z hlediska počtu přepravova­ných cestujícíc­h evropskou jedničkou, k tlaku na ceny letenek po Evropě sám přispěl v posledních dvou letech tím, že zvýšil svou přepravní kapacitu o 33 procent. Jeho rivalo- vé easyJet a Wizz Air před časem také varovali, že ceny letenek se v létě dostanou pod zvýšený tlak.

Finanční ředitel Ryanairu Neil Sorahan agentuře Reuters řekl, že do konce září by podnik mohl snížit ceny letenek o sedm až devět procent. Další zlevnění nevylučuje ani v příštím roce.

Ryanair předpovídá, že v tomto finančním roce, který končí 31. března 2018, vykáže po zdanění zisk 1,4miliardy až 1,45 miliardy eur a že přepraví 131 milionů cestujícíc­h. Ceny letenek by meziročně mohly klesnout zhruba o osm procent. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia