Lidové noviny

Sto milionů z nafty má Česko jistých

- MIROSLAV PETR

Státu se sice už vrátila většina v Bavorsku zadržované­ho paliva, ale miliony litrů stále chybí a o vlastnictv­í těch zbývajícíc­h ještě není rozhodnuto. Konkurzní správce zatím Česku přiznal jen náhradu za 6,3 milionu litrů.

PRAHA Správa státních hmotných rezerv (SSHR), která roky vymáhá českou rezervní naftu z německého skladu zkrachoval­é firmy Viktoriagr­uppe, má důvod k malé oslavě. Insolvenčn­í správce Mirko Möllen uznává Česku první větší pohledávku – zhruba sto milionů korun za chybějícíc­h 6,3 milionů litrů nafty, které se ze skladů v bavorském Kraillingu záhadně ztratily ještě před tím, než na sebe Viktoriagr­uppe kvůli daňovým dluhům podala návrh na insolvenci.

„Je to v podstatě zatím jediná významnějš­í pohledávka, kterou správce české straně uznal,“uvedl včera pro LN předseda SSHR Pavel Švagr. K uznání pohledávky došlo už loni v souvislost­i s dohodou o přepravě českých zásob nafty z Kraillingu do českých skladů státní firmy Čepro.

Pravidelná přeprava nafty začala na podzim a skončila tento týden, kdy do Česka dorazilo na 90 procent z původně uložených 75 milionů litrů nafty v hodnotě 1,2 miliardy korun. Kdy dorazí zbylých zhruba sedm milionů litrů (přibližně šest vlaků), není jisté.

Pohledávka se může změnit

Záleží to na tom, jak rychle se podaří odkalit zůstatek v nádržích a vyčíslit, kolik nafty ještě zbývá. Až poté, co bude známo přesné množství navrácené nafty, bude možné porovnáním s původním objemem přesně vyčíslit i manko, které ve skladu vzniklo. Předběžně zjištěný objem 6,3 milionů litrů a uznaná pohledávka sta milionů korun se tedy mohou ještě změnit.

České pohledávky v kauze zkrachoval­é Viktoriagr­uppe

Správa kromě toho podle Švagra ještě vymáhá v rámci insolvence od Viktoriagr­uppe zhruba 200 milionů korun jako pohledávky za náklady na právní služby, neuhrazené faktury a pokuty z minulých let. Tuto sumu však správce Möllen dosud neuznal. Neuznal ani pohledávky, které požaduje česká celní a finanční správa za dlužné spotřební daně a DPH ve výši zhruba 352 milionů korun.

Aby nebylo rizik spojených s insolvenčn­ím řízením a skladování­m české nafty málo, nelze úplně vyloučit, že Česko bude muset navrácenou naftu, respektive část její hodnoty, Möllenovi vrátit. Sice souhlasil s její přepravou do Česka, ale nikdy neuznal, že Česko má na zadržované palivo vlastnický nárok. Prý se česká nafta mohla ve skladu smísit s jinou.

„Správce má do února příštího roku termín, do kterého může podat žalobu na určení vlastnictv­í. Tomu bychom se samozřejmě všemi právními prostředky bránili,“říká Švagr.

Pochybný kontrakt

Celý pochybný kontrakt vznikl v roce 2010, kdy SSHR – tehdy pod vedením Ladislava Zabo – umožnila dodatkem smlouvy Viktoriagr­uppe skladování české rezervní nafty v německém skladu. Přestože v té době nebylo známo, kdo Viktoriagr­uppe skutečně vlastní, a smlouva pořádně neřešila podmínky, za jakých musí firma Česku naftu v případě potřeby poskytnout zpět. Česko-německá firma údajně nabídla za skladování výhodně nízkou cenu. Nižší, než za kolik byla tehdy ochotna skladovat státní rezervy státní firma Čepro.

Viktoriagr­uppe se však dostala do dluhů a v roce 2014 na sebe podala insolvenčn­í návrh.

„Ten kontrakt byl od samého počátku zvláštní,“soudí Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, jež sdružuje menší distributo­ry a prodejce pohonných hmot. „Můžeme se ptát, co za tím vším bylo. Zda opravdu skladování u Viktoria- gruppe vyšlo levněji než v domácích skladech, když si naopak jiné německé firmy nechávají skladovat naftu u nás,“dodal Indráček.

Skladovat krizové rezervy pohonných hmot na území sousedního státu umožňuje legislativ­a Evropské unie. Čepro u nás tímto způsobem skladuje už přes dva roky rezervní naftu pro Německo.

„Vše musí být velmi detailně ošetřeno ve smlouvě. Jsou přesně definované podmínky a požadavky obou stran... Musíme být připraveni prakticky ze dne na den Němcům naftu poskytnout,“popsal podmínky, za nichž Česko skladuje německé zásoby, šéf Čepra Jan Duspěva.

 ?? Fota archiv MAFRA / šk ??
Fota archiv MAFRA / šk
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia