Lidové noviny

Microsoft končí s Malováním

-

kdo někdy seděl u osobního počítače, ho alespoň jednou použil. Ne, nejde o kalkulačku, poznámkový blok, mailový klient ani textový editor. Ale o ten nejjednodu­šší grafický program, známý i v dřívějších českých verzích systému Windows jako Paintbrush, v novějších jako Malování. Jednoduchý grafický editor, který toho moc neumí a ve kterém si už neuvěřitel­ných 32 let čárají jak děti, tak dospělí a v němž vznikl bezpočet jednoduchý­ch i překvapivě složitých nákresů. A který má také na kontě ty nejstrašně­jší zrůdnosti digitální tvorby. S tím je ovšem konec:

Microsoft oznámil, že program Malování končí

a v další verzi Windows 10 letos na podzim se už neobjeví. S ním přijdeme třeba i o jednoduchý poštovní prográmek Outlook Express, ale jen nad Malováním ukápla slza nostalgie. Takhle vypadá konec jedné éry našich digitálníc­h životů.

se po tříleté přestávce vrací na dluhopisov­é trhy.

Ministerst­vo financí v Aténách včera oznámilo, že hodlá investorům nabídnout novou emisi pětiletých dluhopisů, a to možná již dnes. Řecko v roce 2010 v důsledku finanční krize ztratilo přístup na dluhopisov­é trhy. Dočasně se na ně vrátilo dvěma emisemi v roce 2014. Pak ale přišly volby a další fáze krize, v níž levicová vláda Alexise Tsiprase nebyla dlouho ochotna sjednat dohodu o novém úvěrovém programu, což srazilo nadějně se vyvíjející řeckou ekonomiku zpět do recese. Řecko se nakonec předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat až 86 miliard eur.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia