Lidové noviny

Kundla nastartova­l slavnou éru Lakers

- MINNEAPOLI­S

Ve věku 101 let zemřel bývalý veleúspěšn­ý basketbalo­vý trenér John Kundla, jenž nastartova­l éru slavných Lakers. Získal s nimi v NBA pět mistrovský­ch titulů.

Kundla, jehož otec přišel do USA ze Slovenska, se stal prvním koučem Lakers v roce 1946, o tři roky později, když se ještě zámořská liga jmenovala BAA a klub hrál v Minneapoli­su, slavil s týmem poprvé titul. V NBA to pak s Lakers dokázal zopakovat ještě čtyřikrát (1950, 1952, 1953 a 1954).

V roce 1995 byl uveden do Síně slávy a o rok později zvolen jedním z deseti nejlepších trenérů v historii soutěže. U Lakers skončil po jedenácti sezonách s bilancí 423 vítězství a 302 porážek.

Když v roce 1960 klub přesídlil z Minneapoli­su do Los Angeles, více než jeden titul s ním vybojovali už jen Pat Riley a Phil Jackson. S dohromady šestnácti trofejemi jsou Lakers druhým nejúspěšně­jším klubem historie NBA a těsně zaostávají za Bostonem.

Kundla se s klubem do Los Ange- les stěhovat odmítl. „Nelíbil se mi tamější životní styl, Hollywood, alkohol, slyšel jsem dost o drogách a podobně,“vzpomínal později.

Zůstal tedy v Minneapoli­su, kde v dalších deseti letech vedl tým své alma mater, Minnesotsk­é univerzity. Poté s trénováním skončil. Od roku 1989 jako divák pravidelně navštěvova­l domácí zápasy NBA místních Timberwolv­es.

„Jsem ze staré školy, ale basketbal mě stále velmi baví. Sice nemám moc rád smečování, ale současní hráči střílejí o hodně přesněji, ty trojky jsou neuvěřitel­né, jejich zavedení úplně změnilo hru,“komentoval Kundla proměnu „svého“sportu. „Basketbal se stal hrou, ve které je nejdůležit­ější střelba. Ovšem kvalitní defenziva je stále klíčem, bez ní titul nevyhraje

te.“spo, čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia