Lidové noviny

Matové obrazce

Navara vyhrál rapid ve švýcarském Bielu, kde Karpov vypadl v prvním kole

-

ký reprezenta­nt celý turnaj vyhrál. Několik rapidových partií v Bielu bylo zakončeno hezkým matovým obrazcem, dvě z nich měl na svědomí právě David Navara. Podívejte se, jak brutálně někdy končí i velmistrov­ské partie.

Navara – Chou I-fan

jak zabránit matu, který sám dostane 48..Vxf6# Od matu mu nepomůže ani odevzdání věže 47...Vxh3+ 48.Kxh3 Kg5 49.Kg3 a brzy konec zvonec.

Harikrišna–Hort 1–0

pozicích se v kombinační­ch zápletkách nemůžete vymlouvat na nedostatek talentu. Taktický postřeh se dá relativně snadno naučit, chce to jen vytrvalost v tréninku.

Šachovým začátečník­ům může posloužit kniha Šachy od maďarského trenéra Lászlóa Polgára, který vychoval tři šachové velmistryn­ě. Ve více než tisícistrá­nkové bichli je více než pět tisíc diagramů k řešení, většina z úloh jsou maty prvním, druhým či třetím tahem.

Zkušenější šachisté mohou sáhnout třeba po knize nejstaršíh­o žijícího velmistra na světě Jurije Averbacha Chess Tactics for Advanced Players nebo po práci izraelskéh­o velmistra sibiřského původu Lva Psachise Advanced Chess Tactics.

Festivalu v Bielu pokračuje tento týden uzavřeným velmistrov­ským turnajem, kde kromě některých hráčů z rapidu (Navara, Harikrišna, Morozevič) startují i další silní hráči (Bacrot, Ponomarjov, Lékó). Jak si povede Navara v desetičlen­ném pelotonu, můžete sledovat online každý den od 14 hodin na webu Chess24.com.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia