Lidové noviny

Letní klávesová repetice

- MARTIN ZVĚŘINA

Srpen nezahajuje jen sezonní výprodeje svršků, ale i začátek dělostřele­cké přípravy vydavatelů na vánoční sezonu. Letos začneme u Warner Brothers, jejichž letní „palba“startuje 18. srpna vydáním většího počtu kompletů. Na prvním místě stojí za to jmenovat ty pro klávesové nástroje.

Soubor klavírního díla Clauda Debussyho v interpreta­ci Waltera Giesekinga má své přední místo v historii zaznamenáv­ání hudby jisté. Je proto příjemné, že vrcholné umění tohoto v Lyonu narozeného německého klavíristy si mohou osvěžit i mladší sběratelé a milovníci klavírní hry. Nahrávka z první poloviny 50. let na pěti CD je k mání za 14 eur.

REZONANCE

Mezi Bachovými interprety má bezesporu význačné postavení Helmut Walcha, nahrál úplné klávesové dílo lipského kantora celkem dvakrát. První komplet z let 1947 až 1952, který je monofonní, bude na pultech od 18. srpna (13 CD za 36 eur). O kvalitách obou nelze pochybovat. Srovnávat můžete sami a technická kvalita není pro hudbu nejdůležit­ějším kritériem.

Dalším klavírním skvostem z archivů je chopinovsk­ý komplet ve Frankfurtu narozeného francouzsk­ého klavíristy Samsona Pascala Françoise. Klavírní hru studoval i u Alfreda Cortota, skladbu u Nadii Boulangero­vé. Jeho interpreta­ce Chopina či Schumanna patří k referenční­m, chopinovsk­ou kolekci o deseti discích budou nabízet za 29 eur.

Posledním tipem, ale nikoli co do významu, je vydání Beethoveno­vých klavírních sonát a dalších skladeb v podání amerického, v Británii žijícího klavíristy (s chorvatský­mi kořeny) Stephena Kovacevich­e. Před dvěma lety sice vyšel k jeho 75. narozeniná­m pětadvacet­idiskový soubor nahrávek pro Philips, ale devět beethovens­kých disků za 25 eur stále leží v zaplatitel­né kategorii.

Bude-li vám někdo vykládat, že archivní nahrávky jsou k ničemu, zatraťte ho navždy. Ti, kteří přednášejí o výhodách čistých a nesmíšenýc­h kultur, si též nevidí na špičku nosu. Jedině talent a píle platí vždy, a to bez ohledu na původ a místo narození.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia