Lidové noviny

Rozkol s Němci a EU vyjde Turky draho

- VOJTĚCH WOLF

ANKARA/BERLÍN/BRUSEL Turecko se opět staví na nohy. Ovšem postavení je to vratké, i když podle Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF) letos tamní ekonomika poroste asi o 2,5 procenta a v příštím roce dokonce o 3,3 procenta.

Například v prvním letošním čtvrtletí míra nezaměstna­nosti v Turecku dosáhla 13 procent, nejvíc za posledních sedm let. A ještě koncem loňského roku hospodářst­ví ztrácelo meziročně 1,8 procenta. Teprve za cenu obřích fiskálních stimulů se vládě podařilo ekonomiku stabilizov­at a růst HDP pak v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl pěti procent.

Vláda v Ankaře vyhlásila pro firmy daňové prázdniny, včetně dočasného zrušení spotřební daně. Obdobně pak vláda letos dokapitali­zovala úvěrový garanční fond, což umožnilo poskytnout tureckým společnost­em nové půjčky za asi 50 miliard dolarů, a dokonce na sebe převzala zodpovědno­st za jejich případné nesplácení. Už nyní ale ve fondu zbývá jen 19 miliard. Jinými slovy, turecká ekonomika se drží nad vodou za cenu nemalého úsilí.

Co přitom může tureckému hospodářst­ví velmi uškodit, jsou napjaté vztahy s Německem, které platí za jeho nejdůležit­ějšího obchodního partnera. K našim západním sousedům směřuje největ- ší část tureckého vývozu, navíc v zemi působí asi 6800 německých firem.

Turecko na vlastní nebezpečí

Ročně do Turecka vyráží na dovolenou několik milionů Němců. Zatímco v roce 2015 představov­alo 5,6 milionů německých turistů celkem 15 procent všech návštěvník­ů Turecka, loni jich přijelo už jen 3,6 milionu.

A teď by jich mohlo být ještě méně. Vztahy mezi oběma státy se vyostřily poté, co před pár dny turecká policie zatkla šest pracovníků mezinárodn­í organizace Amnesty Internatio­nal, včetně německého občana a bojovníka za lidská práva Petera Steudtnera. Turci razii odůvodnili tím, že zadržení jsou součástí širšího spiknutí proti tureckému prezidentu Recepu Tayyipovi Erdoganovi, které mělo souviset s neúspěšným loňským pokusem o puč.

Německé vládní špičky reagovaly doporučení­m občanům, aby cesty do Turecka omezili, a pokud tam pojedou, tak na vlastní nebezpečí.

„V poslední době byla v několika případech uvalena na Němce opatření omezující jejich svobodu, jejichž důvod ani trvání nejsou pochopitel­né. V těchto případech byla navzdoryme­zinárodním právním závazkům částečně upřena

ANALÝZA

konzulární péče,“stěžovalo si spolkové ministerst­vo zahraničí.

Absurdní obvinění

Celé situaci rovněž nepřispívá, že Turecko v květnu obvinilo u Interpolu celkem 681 německých firem včetně automobilk­y Daimler, že financují terorismus. Před několika týdny pak měli Turci předat Berlínu seznam 68 německých společnost­í, které viní z napojení na islámského duchovního Fethullaha Gülena v USA, jemuž Ankara přičítá zosnování loňského pokusu o puč. V pondělí však média informoval­a, že Turci svou žádost u Interpolu formálně stáhli.

Zhoršení vztahů s Německem nyní Turkům ještě více kompliku- je vleklé vyjednáván­í o připojení k Evropské unii. Průlom ostatně nepřineslo ani včerejší jednání představit­elů Evropské komise s tureckými ministry v Bruselu.

Eurokomisa­ř pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, který komisi zastupoval společně se šéfkou diplomacie EU Federikou Mogherinio­vou, podle agentury AP vyjádřil „velmi silné znepokojen­í“nad zatýkáním v Turecku.

AP nicméně zaznamenal­a, že turecký prezident Erdogan před včerejším jednáním v Bruselu pokračoval ve své protizápad­ní rétorice. Prohlásil mimo jiné, že éra submisivní­ho ustupování Turecka před každým požadavkem Západu je pryč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia