Lidové noviny

Každý sám. Ale se stejným programem

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Času už moc nezbývá, konečné kandidátní listiny se musí odevzdat do poloviny srpna. Lidovci i Starostové, jejichž koalice do sněmovních voleb se v úterý definitivn­ě rozpadla, tak mají napilno. Musí začínat od nuly. Obě uskupení říkají, že žádný plán B neměla, čeká je tak řešení nových billboardů, hesel, programu i opětovné sestavován­í kandidátek.

Další věcí jsou peníze. Z padesátimi­lionového limitu, který mají strany na kampaň, utratila na spo- lečný projekt KDU 6,3 milionu, STAN 2,5. Oba subjekty navíc utrpěly marketingo­vě. Půl roku tvrdily, že právě oni se umí dohodnout a spojit. Ostatně sloganem bylo, že koalice bude síla, která řeší problémy lidí, ne svoje. Jenže právě na těch svých nakonec uhynula.

U lidovců se teď žádné veletoče neočekávaj­í. Strana už se vrátila ke svému tradičnímu logu, lídrem zůstane Pavel Bělobrádek. Jen několik tisíc propagační­ch materiálů s logem Lidovci a Starostové skončí v koši, v archivu pak společné video natočené Filipem Renčem. A přelepovat se začnou billboardy. Vlastní materiály chce mít KDU začátkem srpna.

Do voleb s novým lídrem

Starosty přece jen změny čekají. A ne zanedbatel­né. Už dnes hnutí představí, kdo ho do voleb povede. Předseda Petr Gazdík to nebude. Na pozici nového volebního lídra přicházejí v úvahu dvě jména – první místopředs­eda hnutí Vít Rakušan a poslanec Jan Farský. Podle informací LN volba padne právě na Farského.

Za prvé proto, že Rakušan je s projektem koalice, která skončila zmarem, spojován stejně jako Gazdík, za druhé proto, že s funkcí náměstka hejtmana Středočesk­ého kraje a starosty Kolína by měl přece jen časově svázanější ruce než jeho kolega ze Starostů pro Liberecký kraj. Právě tady hnutí dosahuje jednoho ze svých nejlepších výsledků. Ani jeden to nechtěl před dnešní tiskovou konferencí komentovat.

STAN musí kromě nového volebního lídra představit také vizuál a strategii kampaně. Budou mít také nové logo.

KDU i STAN bude čekat úprava jejich volebního programu, který měly dosud společný. S největší pravděpodo­bností se pak budou v podstatě dublovat a do voleb vstoupí s podobnými tématy a řešeními. Ani jedna strana totiž neplánuje zásadní změny.

„Snad se na mě kolegové ze STAN nebudou zlobit, ale v programu jsme jednoznačn­ě udávali směr my. Nás programový průnik byl velký, ale u některých témat jsem měl dojem, že ho sami neřešili,“komentuje místopředs­eda KDU Ondřej Benešík. S tím, že by některé věci Starostové prostě přebrali, si ale hlavu neláme. „Je to možné, ale to přece může udělat kdokoli a konec konců to také kdokoliv dělá,“říká Benešík.

Podle Rakušana by starostens­ký program mohl být v některých tématech liberálněj­ší. „Osobně dlouhodobě říkám, že bychom mohli otevřít širší debatu o přístupu k homosexuál­ům a jejich právům. S lidovci jsme měli v tomto ohledu nastavený status quo, teď se dveře otevřou,“míní Rakušan.

Společně už strany představil­y dvě programové kapitoly – ekonomiku a školství. S oběma pak spojily i osobnosti, které se staly jakýmisi garanty. Byl to třeba ekonom Pavel Kysilka nebo egyptolog Miroslav Bárta. I tady přitom bude muset dojít na „dělení“.

„Některé podporujíc­í přivedla KDU-ČSL, jiné STAN a v podobném režimu to pravděpodo­bně i zůstane. My je teď oslovíme, zda jsou ochotni nás podpořit, i když teď jdeme do voleb sami. Objevují se i další osobnosti, ale jak se s nimi dohodneme, bude otázka dalších dnů,“tvrdí Rakušan.

Spousta papírování, dělení se o blízké i nový začátek. Lidovci a Starostové zahájili rozvod třetí síly.

Hodili nás přes palubu

Kandidátky začaly strany řešit už včera. S větší i menší mírou nadšení. „U nás ve Zlínském kraji byl na kandidátky obrovský přetlak. Postupoval­i jsme standardně podle vnitřních regulí partaje, kandidátku jsme volili už před dohodou se Starosty, po ní jsme pakmísta uvolňovali. Rozhodně nemáme personální nouzi,“říká Benešík. Podobně klidní ale už nebyli lidovci z Karlovarsk­ého kraje, jejichž předsedkyn­ě Olga Haláková řekla, že je Morava hodila přes palubu. Narážela na to, že zatímco KDU je v moravských krajích tradičně silná, v Čechách to neplatí. Tam má větší podporu hnutí STAN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia