Lidové noviny

Léky tajně dováželi diplomaté

Stíhání zastavila amnestie

-

Český dům v Moskvě má na základě dvoustrann­é dohody s Moskvou tzv. exteritori­ální postavení. Je tedy mimo soudní a výkonnou pravomoc ruských orgánů. Diplomatic­kou koresponde­nci tak nelze otevřít ani zadržet. Za diplomatic­ké zavazadlo lze přitom považovat prakticky vše, co je nezbytné pro fungování diplomatic­ké mise. stva zdravotnic­tví,“uvedl Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), člen sněmovního kontrolníh­o výboru.

Od počátku přitom bylo jasné, že pro Nemocnici Na Homolce půjde o ztrátový byznys. Tehdejší ředitel Oldřich Šubrt zaslal v únoru 2005 ministerst­vu zdravotnic­tví dopis, v němž jej informoval o záměru provozovat ordinaci vMoskvě. Projekt počítal s tím, že ordina- ce se bude financovat ze systému veřejného zdravotníh­o pojištění a případné ztráty bude dorovnávat ministerst­vo zahraničí.

Černínský palác poté v dubnu dopisem potvrdil, že poskytne bezúplatně dva byty pro zaměstnanc­e ambulance a nebytový prostor pro ordinaci. K úhradě částky, kterou nemocnice před zahájením provozu ordinace vyčíslila na 380 tisíc korun měsíčně, se ale ministerst­vo nehlásilo. Pouze ministerst­vo zdravotnic­tví přispělo na otevření ordinace částkou 650 tisíc korun. Veškeré náklady jinak po celou dobu nesla Nemocnice Na Homolce.

Je tedy otázka, proč se Šubrt přece jen rozhodl ordinaci otevřít. Odpovědět na ni ale dnes už nechce. „Je to pro mě dávná historie. Nebudu se o tom bavit,“prohlásil. Podobně jako Nemocnice Na Homolce také Český dům v Moskvě v minulosti „proslul“skandálem. Ten se týkal jeho údajně nevýhodnéh­o pronájmu:

říjen 2000 – Ministerst­vo zahraničí (MZV) uzavřelo smlouvu o pronájmu Českého domu s firmou Hotel Český dům, kterou založili tehdejší správci objektu.

březen 2001 – Mladá fronta DNES poprvé informoval­a, že smlouva by mohla být pro stát nevýhodná. Generální sekretář Karel Srba 27. března rezignoval.

27. prosince 2001 – MZV vyhlásilo výběrové řízení na nájemce.

13. března 2002 – MZV ruší soutěž na pronájem, uživatelem se stává Správa Českých center.

únor 2004 – Policie obvinila Karla Srbu a další dva muže kvůli údajně nevýhodné smlouvě o pronájmu Českého domu.

22. března 2013 – Pražský vrchní soud potvrdil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Srby kvůli amnestii Václava Klause.

Už před rokem 1989 v Moskvě působila česká poliklinik­a. Zřídila ji tam Česká zdravotnic­ká centra v zahraničí. Kromě Moskvy existovala taková zařízení ještě v Pekingu, Teheránu, Káhiře, Paříži, Bruselu a Vídni. V Moskvě poliklinik­a vznikla v době, kdy tam čeští stavbaři budovali ropovody. Tehdy bylo zvykem, že s nimi vyjížděli i lékaři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia