Lidové noviny

Dalíkovi právníci se ještě nevzdávají

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Marku Dalíkovi šlo v úterý u Vrchního soudu v Praze o hodně. Svým „konečně pravdivým“svědectvím chtěl soudce přesvědčit, že před deseti lety o úplatek ve výši téměř půl miliardy korun nepožádal. Konstrukce jiné verze příběhu a vý- slech nových svědků měly ambici dostat Dalíka z vězení. Předseda trestního senátuMart­in Zelenka mu ale zasadil tvrdou ránu. Řekl, že mu nevěří, a trest ještě o rok zvýšil.

České právo sice zná pravidlo zákazu zpřísnění trestu, to se ale na případ lobbisty nevztahova­lo. Nejvyšší soud (NS) totiž vyhověl dovolání jak Dalíka, tak Nejvyššího státního zástupce. A pro takový případ zákaz přísnějšíh­o trestu neplatí.

Udělení vyššího trestu příjemně překvapilo šéfa Unie státních zástupců Jana Latu. „Upřímně jsem nečekal, že by trest Vrchní soud v Praze zvýšil,“řekl Lata LN.

Dalíkovi se tah dovoláním hod- ně nevyplatil. Získal sice pár měsíců na svobodě, o rok života ale zase „přišel“.

Zpátky k soudu?

Právní bitva ovšem nemusí být u konce. Dalík se může bránit mimořádným­i opravnými prostředky. Jakou formou by případně chtěl rozsudek zvrátit, naznačil Tomáš Gřivna, advokát bývalého lobbisty. „O podání dovolání budeme teprve s klientem diskutovat,“napsal LN Gřivna.

Pokud podá Dalík dovolání, poputuje jeho spis zpátky k Nejvyššímu soudu, který ho v dubnu pustil na svobodu. NS na jaře poslal kauzu zpět na Vrchní soud v Praze hlavně proto, aby se soudci ujistili, zda se na Dalíkův trestný čin nemá použít starší zákon, a tedy i jiná trestní sazba. „Věc mohl Nejvyšší soud tehdy rozhodnout sám a na základě toho výši trestu upravit,“vytkl Lata protahován­í kauzy.

Kauza může doputovat i kMěstskému soudu v Praze. Ten by případ posuzoval, pokud by Dalíkovou strategií byla obnova procesu. Aby se jí domohl, musel by soudu předložit nové skutečnost­i, které by měly na proces zásadní vliv. Dalíkův právník u soudu naznačil, že takovou sílu by mohly mít svědecké výpovědi první ženy Mirka Topolánka Pavly a někdejší mluvčí Úřadu vlády Jany Bartošové.

Podle Laty ale existence nové- ho svědectví či změna výpovědi ještě neznamenaj­í, že soud proces obnoví. „Důvody by musely být opravdu věrohodné,“dodal Lata.

Ať se Dalík rozhodne pro dovolání, nebo obnovu procesu, do vězení bude muset nastoupit tak jako tak hned, jak mu soud pošle obsílku. A to může být kdykoliv. Jakmile bude mít Dalík odsezenou polovinu trestu, může požádat o podmínečné propuštění.

K tomu by mu mohl pomoci i posudek ze znojemské věznice, jehož obsah u soudu v úterý zazněl. Dalík je v něm líčen jako příkladný vězeň, který si dokonce vysloužil pochvalu. Soud ale žádosti o podmínečné propuštění vyhovět nemusí.

Bývalý blízký přítel Mirka Topolánka Marek Dalík se už brzy vrátí zpátky do vězení. Vrchní soud v Praze mu v úterý trest překvapivě prodloužil na pět let.

 ?? Je Marek Dalík podle posudku ze znojemské věznice FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Příkladným vězněm
Je Marek Dalík podle posudku ze znojemské věznice FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Příkladným vězněm

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia