Lidové noviny

Převoz domů teď nemá význam

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

LN Co se děje v lidském těle při multiorgán­ovém selhání?

Znamená to, že selže více orgánů najednou. Nejen srdce a ledviny, je jich více, s tím, že jeden orgán navazuje na druhý. V těle přestanou fungovat regulační mechanismy a začne postupně scházet. Pacient přestává dostatečně dýchat, přestávají mu fungovat ledviny, játra a střeva, hůře mu funguje srdce. Jediné, co víceméně funguje, je mozek. Ale ten samozřejmě brzy začne být ovlivňován změnou krevního oběhu a podobně.

LNTým pečující o Češku vKáhiře říká, že není šance na zlepšení. I podle toho, co popisujete, lze říci, že tělo přestává plnit svoji funkci?

To, co popisuji, znamená, že není žádná šance na zlepšení. Pokud je pacient ve stadiu klinické smrti, jeho mozek je de facto prohlášený za nevratně poškozený. Nemluvíme zde o jiných orgánech. Je to o tom, že mozek jako takový přestal fungovat a život je udržovaný výhradně pomocí přístrojů. Za pacienta dýchá nějaký ventilátor. Kvůli ostatním orgánům se pak podávají různé léky.

LN Jak dlouho je možné pacienta udržovat na přístrojíc­h?

V současných podmínkách medicíny je to neodhadnut­elné. Mohou to být týdny, měsíce. Záleží na tom, jaké podpory se ostatním orgánům dostane. Srdce lze nahradit mechanicko­u pumpou, pacienta lze také dialyzovat, dodávat mu živiny do žíly.

Stav klinické smrti znamená nezvratně poškozený mozek, říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz lékařka Dagmar Seidlová z anesteziol­ogicko-resuscitač­ního oddělení Fakultní nemocnice Brno.

LN K multiorgán­ovému selhání může dojít i po zdánlivém zlepšení stavu. Ještě na začátku týdne byl stav zraněné ženy popisován jako stabilizov­aný. Během pondělí se ale prudce zhoršil. Daly se komplikace očekávat?

Dost těžko se to dá u pacienta předpoklád­at. Stejně tak to platí i u této pacientky, mladé ženy. Je to komplikace, ke které zkrátka může dojít.

LN V tuto chvíli je převoz pacientky do Česka zřejmě vyloučený.

Pacientka je ve stavu klinické smrti, jakýkoli převoz nemá žádný význam. Pokud by to tedy nemělo význam pro její rodinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia