Lidové noviny

Češka pobodaná v Egyptě je ve stavu klinické smrti

-

KÁHIRA/PRAHA Češka zraněná předminulý týden při útoku na turisty v egyptské Hurghadě je ve stavu klinické smrti. Zdravotní stav ženy, která byla hospitaliz­ovaná v Káhiře, se podle vyjádření českého ministerst­va zahraničí v pondělí prudce zhoršil.

Česká republika vyslala na místo tým lékařů a vojenský speciál. Čeští odborníci na místě potvrdili diagnózu egyptských kolegů. Ženě selhalo několik orgánů a její mozek není zásobován krví. Zmedicínsk­ého hlediska podle českých lékařů není možné očekávat zlepšení stavu pacientky.

„Podle výsledků CT vyšetření egyptští lékaři konstatova­li, že mozek pobodané pacientky prakticky není zásobován krví,“uvedlo ministerst­vo v tiskové zprávě. Zjištění egyptského lékařského konzilia potvrdil ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch, který sledoval průběh vyšetření.

„Pacientčin oběh udržují už jen přístroje, fakticky není zmedicínsk­ého hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení. Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními,“citovalo ministerst­vo Koloucha.

Lékař dodal, že multiorgán­ové selhání, které nastalo u pobodané ženy, se objevuje u vážně zraněných pacientů. „Dochází k němu i několik dnů po zdánlivé stabilizac­i člověka, tělo celkově nezvládne zátěž. Medicína bohužel není všemocná,“řekl Kolouch.

Pacientku momentálně není možné převézt do České republiky. Její rodina, která byla na místě, se vrací z Egypta vojenským speciálem. Blízcí ženy jsou v péči českých lékařů a vojenského psychologa.

Šestatřice­tiletá Češka byla zraněna 14. července v rudomořské­m středisku Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další zranil, mezi nimi ženu z Česka, kterou zasáhl do nohy a do zad. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia