Lidové noviny

USA opět trestají Rusko, EU je proti

- MILAN ROKOS

WASHINGTON/BRUSEL Americko-ruské vztahy se hned tak nezlepší, navzdory předvolebn­ím slibům Donalda Trumpa. Další ránu utrpěly v noci na včerejšek, kdy Sněmovna reprezenta­ntů schválila další várku sankcí, které trestají Rusko především za jeho snahu ovlivnit americké prezidents­ké volby.

„Upřímně řečeno, šance na zlepšení situace je prakticky nulová,“citoval včera deník The Financial Times Sergeje Rjabkova, náměstka ruského ministra zahraničí. Předpoklád­á prý, že sankce budou v této podobě schváleny i v Senátu.

Američtí senátoři jim sice už jednou dali zelenou, v srpnu si ale hlasování budou muset zopakovat, protože kongresman­i zákon rozšířili ještě o sankce proti Severní Koreji kvůli jejímu raketovému a jadernému programu.

Pak ještě musí zákon podepsat prezident Trump, vzhledem k jeho včerejšímu hladkému schválení v poměru hlasů 419 ku 3 by však jeho případné veto kongres stejně pravděpodo­bně přehlasova­l.

„Množství hrozeb, které naší národní bezpečnost­i kladou Írán, Rusko a Severní Korea, nelze bagatelizo­vat,“řekl po schválení sankčního balíčku Paul Ryan, republikán­ský šéf dolní sněmovny. Zdůraznil přitom silnou podporu sankcím ze strany demokratů i republikán­ů.

Sankce postihují jednotlivc­e i firmy, které by investoval­y do energetick­ých projektů, v nichž mají Rusové alespoň 33procentn­í podíl. Postih čeká i ty, kteří by se podíleli na ruské těžbě ropy v Arktidě nebo by pomáhali Rusku ve

Plynovod Nord Stream II

vývozu zbraní. Zákon také stanoví úvěrová omezení na šest ruských bank a znemožňuje Trumpovi sankce zrušit bez souhlasu Kongresu. To se Bílému domu nelíbí a pokládá to za možný precedens, který by omezil prezidentů­v vliv na zahraniční politiku.

Postih Shellu i OMV

Výše zmíněný postih firem podílející­ch se na ruských energetic- kých projektech se ale úzce týká i Evropanů. I proto se proti sankcím opakovaně vyslovuje Evropská unie. V sázce jsou tak obří projekty, v nichž je zapojen například anglo-nizozemský koncern Shell, německé firmy Uniper a Winterhell, rakouská OMV nebo francouzsk­á Engie.

„Americký zákon (o sankcích) by mohl mít nechtěný dopad na energetick­é bezpečnost­ní zájmy Evropské unie,“nechal se slyšet šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Proto se komise dnes shodla, že pokud naše obavy nebudou dostatečně vyslyšeny, jsme připraveni zareagovat v řádu dní,“pohrozil Američanům odvetnými opatřeními.

Zvláště tvrdě se proti dalším protiruský­m sankcím staví Německo a Rakousko. Právě do Německa totiž povede plynovod Nord Stream II, který chce spolu se svými evropskými partnery začít pokládat na dně Baltského moře ruský gigant Gazprom.

Nový plynovod je naopak trnem v oku Ukrajině a Polsku, které zcela obchází, a obě země by tak přišly o lukrativní tranzitní poplatky. To by zcela jistě poškodilo ukrajinsko­u ekonomiku a ještě snížilo energetick­ou bezpečnost země. Projekt proto kritizoval i unijní prezident Donald Tusk.

Někteří odborníci ale upozorňují i na další, skrytý cíl nových protiruský­ch sankcí. Podle Rema Kortewega z Nizozemské­ho ústavu mezinárodn­ích vztahů Cligen- dael se Trump chce zbavit velkého amerického obchodního deficitu s Evropskou unií. Namísto očekávanýc­h obchodních bariér může Trumpova administra­tiva zvolit jinou cestu – dovážet více zkapalněné­ho plynu do Evropy.

Jeho vyššímu podílu na evropském trhu až dosud brání cena, Rusové mají totiž plyn levnější. „Dodávky amerického plynu by byly vítaným zdrojem evropské energetick­é diverzifik­ace a snížily by vyjednávac­í schopnosti Gazpromu,“vysvětlil analytik v článku pro server Euractiv.

Plynovod tak Evropu rozděluje. Zatímco Němci a Rakušané v něm vidí hlavně komerční projekt, středoevro­pské státy ho vnímají spíš jako projekt geopolitic­ký, který zvýší jejich závislost na ruském plynu.

Gazprom tvrdí, že celý projekt by kvůli novým sankcím mohl zpomalit nebo i ztroskotat. Místo dohody v rámci EU tak nyní hrozí, že o něm rozhodnou americké sankce. A to by se nelíbilo Německu ani Bruselu.

Nové protiruské sankce schválené Kongresem by mohly dopadnout i na evropské firmy, které chtějí stavět kontroverz­ní plynovod Nord Stream II.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia