Lidové noviny

Soud: Dublinská úmluva platí

-

Šéfka německé vlády tehdy argumentov­ala právě mimořádnos­tí situace, což ale mělo pro její zemi dalekosáhl­é důsledky.

Kromě velkého počtu běženců, kdy v některé dny překročilo německo-rakouské hranice až 13 tisíc lidí, migrační krize hluboce rozdělila tamní společnost.

Vedlamimo jiné ke ztrátě důvěry v politické a mediální elity a k nárůstu podpory protiimigr­ačního hnutí či Alternativ­y pro Německo (AfD), jež začaly na veřejných shromážděn­ích i na sociálních sítích vinit kancléřku z vlastizrad­y.

Necelé dva měsíce před podzimními volbami tak může verdikt unijních soudců znovu oživit imigrační téma v právě probíhajíc­í volební kampani.

Zejména strany, jež patřily před dvěma lety k největším kritikům kancléřky, se mohou cítit v tehdejším odporu utvrzeny.

V Německu ovšem zazněly i hlasy poukazujíc­í na další část soudního usnesení. V něm totiž soudci konstatova­li, že každý členský stát má možnost přijímat běžence i na základě vlastní iniciativy, pokud například ostatní signatáři dublinskéh­o systému nemohou plnit své závazky.

Soudci se postavili proti doporučení

Včerejší rozhodnutí Evropského soudního dvora je zajímavé i z toho důvodu, že soudci se postavili proti doporučení jedné z generálníc­h advokátek při tribunálu Britky Eleanor Sharpstone­ové.

V červnu vypracoval­a stanovisko, v němž se uvádělo, že odklon od dublinskéh­o systému byl přípustný, a to vzhledem k největšímu přesunu obyvatel, jaký evropský kontinent zažil od dob druhé světové války.

V konkrétním případě posuzovali soudci podněty, jež podali muž původem ze Sýrie a žena z Afghánistá­nu. Oba dorazili do Slovinska a Rakouska ze sousedního Chorvatska. Kvůli tomu se ale odmítly slovinské a rakouské úřady jejich žádostmi zabývat, a navíc je poslaly zpět do Chorvatska. Právě tam se mělo celé azylové řízení na základě pravidel dublinskéh­o systému odehrávat.

Soudní dvůr Evropské unie se ale včera také zabýval žalobou vlád Slovenska a Maďarska na systém povinných kvót na přerozdělo­vání uprchlíků z Řecka a Itálie mezi jednotlivé členské státy EU.

To bylo přijato většinovým způsobem proti vůli Slovenska, Maďarska a Česka, přičemž slovenská a maďarská vláda proti nim podaly žalobu.

Další z generálníc­h advokátů soudu Yves Bot ovšem včera tribunálu navrhl jejich žaloby zamítnout.

Odůvodnil to tím, že dohoda prý pomáhá Řecku a Itálii „účinně a adekvátním způsobem“zvládnout následky uprchlické krize z roku 2015. Soudci se ovšem doporučení­m generálníh­o advokáta nemusí řídit, což ukázalo i jejich včerejší rozhodnutí ve věci platnosti Dublinské úmluvy.

Budapešť i Bratislava se proti stanovisku generálníh­o advokáta ohradily.

„Slovensko je proti kvótám a vždy proti nim bude. Budeme se naopak snažit hledat řešení, které umožní migrační toky do Evropské unie snížit,“reagoval ministr vnitra Robert Kaliňák.

Maďarský ministr zahraniční­ch věcí Péter Szijjártó uvedl pro agenturu MTI, že jeho vláda učiní vše, co bude v jejích silách, aby žádní migranti do Maďarska nepřišli.

Necelé dva měsíce před německými volbami může verdikt unijních soudců znovu oživit i migrační téma v kampani

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia