Lidové noviny

Brusel pohrozil Česku kvůli azylovým kvótám

- BRUSEL

Evropská komise včera do další fáze posunula řízení proti Česku, Maďarsku a Polsku kvůli tomu, že tyto země nedodržují své právní povinnosti v souvislost­i s programem přerozdělo­vání žadatelů o azyl podle stanovenýc­h kvót, uvedl eurokomisa­ř pro vnitro Dimitris Avramopulo­s.

Komise do Prahy, Varšavy a Budapešti zaslala takzvaná „odůvodněná stanoviska“a dala zemím měsíc na reakci. Do druhé fáze se tak dostalo řízení, které následně může – pokud komise odpovědi z hlavních měst nedostane nebo pokud poskytnutá vyjádření pro ni nebudou uspokojivá – skončit žalobou o unijního soudu.

Ten by mohl rozhodnout o jednorázov­é vysoké pokutě či opakovaném penále do chvíle, než země své povinnosti začne plnit. Avramopulo­s dal jednoznačn­ě najevo, že uspokojivo­u odpovědí by pro komisi byla jen změna přístupu země k migračním kvótám.

Řízení pro nesplnění povinnosti vůči trojici zemí zahájila komise v polovině června. Také tehdy státy dostaly měsíc na odpověď. Praha 13. července odpověděla dopisem, v němž výtky odmítla a upozornila na nedostateč­nou součinnost italských, ale také řeckých úřadů. V žádné z odpovědí ale nebylo uvedeno, že země začnou rychle žadatele přebírat, řekl Avramopulo­s.

Dvouletý program, který byl proti vůli ČR, Maďarska a několika dalších zemí schválen v září 2015, předpoklád­al převzetí celkem 120 000 osob ze dvou přetíženýc­h jihoevrops­kých zemí.

Avramopulo­s ocenil, že řada států své povinnosti plní, například Malta nebo Lotyšsko. Červen byl přitom s více než 3000 úspěšně přesunutýc­h žadatelů o azyl rekordním měsícem, a pokud toto tempo vydrží, bude podle eurokomisa­ře možné říci, že byl celý program úspěšný. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia