Lidové noviny

Francie získává vliv skrze umění

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Na smlouvě už údajně zbývají jen podpisy, vše je domluveno. Pařížské Centre Georges Pompidou, které vlastní rozsáhlé sbírky moderního umění, hodlá v Číně představit zhruba dvě desítky výstav v průběhu pětiletého období. První vernisáž plánují Francouzi už na rok 2019.

„Jedná se o nejdůležit­ější dlouhodobý projekt v kultuře mezi oběma zeměmi,“citoval list Le Monde vedení pařížské galerie, které zdůraznilo význam připravova­né smlouvy.

Expozice z Paříže budou umístěny v jednom z křídel nové galerie West Bund Art Museum, inovativní stavby, která roste v Šanghaji pod dohledem britského modernisti­ckého architekta Davida Chipperfie­lda. Místo poblíž řeky Chuang-pchu nabízí na několika kilometrec­h „kulturní čtvrť“s mnoha dalšími galeriemi, divadly a uměleckými centry.

Chipperfie­ld je mezinárodn­ě respektova­ný autor, v minulosti se proslavil už Muzeemmode­rní literatury v německém Marbachu.

O Picassa byl velký zájem

Šanghaj přitom není jediným místem, o které se pařížští kurátoři zajímají. Pobočky už provozují ve francouzsk­ých Métách a španělské Málaze. Obdobné projekty chystají také v sousední Belgii i daleké Jižní Koreji.

Centre Georges Pompidou, které vedle výstavních sálů nabízí i obsáhlou knihovnu literatury o umění a rovněž několik kinosálů, se stalo v době svého otevření v roce 1977 velkou senzací. Dnes vlastní muzeum 120 tisíc ceněných uměleckých děl z celého světa, to představuj­e druhou největší sbírku po newyorském Muzeu moderního umění.

Vedení pařížské galerie doufá, že v Šanghaji se bude úspěch opakovat.

Povzbudil je velký ohlas první výstavy v Číně, kde loni představil­i umělce ze svých sbírek v období 1906 až 1977. Díla evropských tvůrců, jako byl Pablo Picasso či Marcel Duchamp, přitáhla v nejlidnatě­jší zemi světa nebývalou pozornost.

Centre Georges Pompidou přitom následuje jinou ceněnou instituci, pařížský Louvre, který otevřel pobočku v arabském Abú Dhabí.

Nové pobočky galerií ve vzdá- lených zemích jsou součástí „šarmantní ofenzivy“, jež pomáhá představit Francii jako zemi bohatých kulturních tradic, otevřenou spolupráci. „Tím země podporuje svůj vliv ve světě,“napsal deník Le Monde.

Pařížská galerie moderního umění Centre Georges Pompidou je po letech jednání blízko dohodě s Čínou, kde se chystá otevřít svou novou pobočku v Šanghaji.

Ceněná stavba

Také muzeum v Abú Dhabí přispívá k propagaci Francie elegantní a promyšleno­u architektu­rou. Londýnské Timesy nedávno muzeum v metropoli Spojených arabských emirátů zařadily do seznamu nejnápadit­ějších staveb letošního roku. „Pohled na tuto stavbu přináší návštěvník­ům vzrušení,“napsal britský deník. Muzeum získalo už před svým otevřením, které je naplánován­o na listopad, několik architekto­nických ocenění.

Otevření muzea by se podle jeho ředitele Manuela Rabatého mělo stát velkolepým představen­ím, které oslaví ekonomicko­u dynamiku Emirátů i kreativitu Francie.

 ?? Architektu­ra pobočky muzea Louvre v Abú Dhabí nese rukopis nápaditého francouzsk­ého autora Jeana Nouvela, který je dobře znám i v Česku – podepsal se pod obchodní a administra­tivní centrum Zlatý Anděl na pražském Smíchově. FOTO REUTERS ?? Elegantní křivky.
Architektu­ra pobočky muzea Louvre v Abú Dhabí nese rukopis nápaditého francouzsk­ého autora Jeana Nouvela, který je dobře znám i v Česku – podepsal se pod obchodní a administra­tivní centrum Zlatý Anděl na pražském Smíchově. FOTO REUTERS Elegantní křivky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia