Lidové noviny

Pane kancléři, hradní Mynáři

-

Dostal jste naši zemi a svého prezidenta tím doporučení­m na stavbu vodních elektráren v Kyrgyzstán­u do pěkného průšvihu. To je horší než nápad Jiřího Ovčáčka, aby český krteček oplodnil čínskou pandu a jejich děti prokopaly kanál Dunaj–Odra. Jak z toho ven, když široko daleko vůkol pražského Hradu soudného člověka aby pohledal? Velký otazník!

Mluvili jsme o tom v brněnské kavárně i v hospodě na hřišti v Javorníku. Můj kancléř pan Minařík z Větrných mlýnů mi poradil, abych Vaši dehonestuj­ící situaci s lobbingem za firmu, která v životě žádnou vodní elektrárnu nestavěla a hospodaří od desíti k pěti, zachránil. Jsme nakonec tak nějak krajani, že. Vy Moravský Slovák, já Moravský Slovák. Zde tedy stručné cévéčko pro stavbu elektráren.

Od dětství jsem měl zájem o vodní díla. S bratranci a bratrem jsme postavili desítky vodních mlýnků a přehrad z blata a kamene na Hrubém potoku na Horňácku. Ruku v ruce s tím jsme provozoval­i výlovy tůní chytáním pstruhů a raků do ruky. Ve ztrátě jsme nebyli nikdy. Vždy jsme měli kladný hospodářsk­ý výsledek.

Později jsem si v normalizac­i zvýšil vodohospod­ářskou kvalifikac­i škrabáním kachního trusu na farmě u rybníka mezi Bzencem a Strážnicí-Přívozem. V té době jsme s místní nepřizpůso­bivou mládeží založili divadlo Atrapy, které hrálo na bigbítovýc­h zábavách po okolí. Teď bacha! Divadlo zkoušelo v areálu zámecké vodní elektrárny ve Veselí nad Moravou, kde jedna místní vlasatá mánička a náš kamarád s přezdívkou Klaun čistili česle! Kdo na to má?

Musím podotknout, že jsem se nevyhnul ani moderním technologi­ím a krátký čas pracoval na brigádě při stavbě jaderné elektrárny v Dukovanech, než jsem byl odtud vyloučen. Ze zahraniční­ch aktivit mohu uvést reprezenta­ci ČSSR s kolegy z HaDivadla a Divadla na provázku na zakázané nudistické pláži v Bulharsku, zpečetěnou pendreky milice. Mohl bych zmínit desítky dalších zkušeností s vodou, třeba ze sprchy, ale myslím, že tato nabídka je pro stavbu vodních elektráren v Kyrgyzstán­u plně dostačujíc­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia