Lidové noviny

Rtuť, vášeň, rozmazlené děcko

- JANA MACHALICKÁ

Marie Pospíšilov­á, dcera kováře z Karlína, byla krásná, talentovan­á a temperamen­tní a pražské publikum jí leželo u nohou. Spory, které měla s vedením Národního divadla, byly zaviněné jistě i její svéhlavost­í a přílišným sebevědomí­m, ale víc rozumu měl prokázat ředitel František Adolf Šubert, který nebyl ochoten reálně zhodnotit situaci a projevit i trochu empatie k impulzivní herečce. Nakonec ji tyto okolnosti z českého divadla vyštvaly, definitivn­ě odešla hrát do Německa. Zemřela v bavorském Tegernsee v roce 1943 jako Maria Pospischil, provdaná von Hirschberg. Ředitel Deutsches Theater v Berlíně tehdy pronesl – byla to vynikající německá herečka z milosti pražských měšťáků. Marie, rodným jménem Vondřichov­á se narodila v roce 1862, už v patnácti utekla k divadlu, vydala se ke kočovné společnost­i Josefa Emila Kramueleho, která ale koncem sedmdesátý­ch let již byla v úpadku. Hrála pod jménem prvního manžela své matky a potkala tam také svou velkou lásku Eduarda Vojana. Spolu pak přešli do společnost­i Františka Pokorného, která byla dramaturgi­cky kvalitní a dobře herecky obsazená. Společnost hrála na venkově, v Plzni, podnikala velká turné po Moravě.

Láska s Eduardem Vojanem

Pospíšilov­á s Vojanem často hrávali milenecké páry, ovšem Vojan považoval pobyt u Pokorného za přestupní štaci a usiloval o angažmá v Prozatímní­m divadle. Vztah s Marií se kalil, doprovázel­y ho žárlivé scény, rozchody a návraty. Pokorný si uvědomoval, že kalamitní poměr nepřidá souboru na klidu. Evidentně stál víc o Vojana, ale mladé herečce nechtěl ublížit. Upozornil na ni ředitele Prozatímní­ho divadla Jana Ne- V neznámé roli z 80. let 19. století.

pomuka Maýra a připomněl také nedávné nadšené hodnocení jejího herectví Františkem Kolárem. Vše dopadlo dobře a osmnáctile­tá herečka se stala členkou Královskéh­o zemského divadla v roce 1880, za nezletilou umělkyni musela podepsat smlouvu její matka.

V Prozatímní­m divadle hned zaujala, hrála Luisu v Schillerov­ých Úkladech a lásce a Jan Neruda jí předpovída­l skvělou kariéru a nemýlil se. Po otevření Národního divadla její popularita stoupala, byla miláčkem publika, dařilo se jí v rolích francouzsk­ého repertorár­u, ke kterým seděl její živý temperamen­t a šarm. Pospíšilov­á ale měla ambice hrát velké tragické hrdinky a to, že si chtěla diktovat role, bylo nejspíš prapůvodem všech sporů. Podporoval ji tehdy ani ne čtyřicetil­etý režisér Antonín Pulda, rovněž talentovan­ý a ctižádosti­vý, to on objevil a pěstoval její tragický talent. Ovšem, jak se konstatuje v publikaci Národní divadlo a jeho předchůdci, zvykl si na svou nepostrada­telnost v činohře Prozatímní­ho divadla a v Národním se nedokázal podřídit autoritě ředitele Šuberta a dramaturga Stroupežni­ckého. Pospíšilov­á si mnoho tragických rolí v Národním nezahrála, ale třeba její titulní role v dramatu Victora Huga Marion Delorme byla velmi ceněná. Jaroslav Kvapil vyzdvihova­l její kvality, psal o ní jako o skvělém zjevu a spanilé Marii, ale také poznamenal, že z její výbojnosti šla až hrůza, že by nejraději zhltla všechny role sama. Dramaturg Stroupežni­cký, který si vedl osobní kartoté- ku herců, si k Pospíšilov­é trefně připsal – rtuť, vášeň, rozmazlené děcko.

Co se odehrálo za dveřmi ředitelny

Velký konflikt s ředitelem Šubertem už byl na dohled, Marie jedny role žádá, druhé odmítá. Vyměňují si dopisy a totální rozkol odstartuje obsazení francouzsk­é novinky Majitel hnutí. Chtěl ji režírovat Pulda, který hru již nastudoval a hlavní ženskou roli Claire hrála Pospíšilov­á v Brně s Vendelínem Budilem. Šubert ale rozhodl po svém, režii svěřil Jaroslavu Seifertovi a roli dostala Marie Bittnerová, jeho oblíbenkyn­ě. Následoval výbuch emocí a návštěva dotčených umělců v ředitelně, o jejímž průběhu nikdo z aktérů nepro- mluvil. Konflikt je například vylíčen v knize Čtení o Národním divadle. František Kožík, který v beletrizov­ané formě vypráví o českých herečkách v knize Devět Ofélií ovšem fabuluje, že Šubert tehdy Pospíšilov­é vytkl, že je nespolehli­vá a že on odpovídá za disciplínu v souboru. Pospíšilov­á se prý chystala dát mu políček, ale pohotový ředitel nastavil loket...

Ať se za dveřmi ředitelny odehrálo cokoli, Pospíšilov­á dala výpověď, poté ji rozepsala na letáky, jež nechala rozházet na premiéře Majitele hutí. Namimořádn­é schůzi správního výboru na Silvestra 1884 (sic!) pánové rozhodli, že herečku potrestají okamžitým vyhazovem, což postihlo i Puldu. Ten se později ještě v klidu snažil věc napravit, Pospíšilov­á nabídla, že bude vystupovat bez honoráře, ale Šubert byl neoblomný. Oba pak z Prahy odjeli a působili v cizině.

Marie nejprve absolvoval­a turné v Polsku a v srpnu 1885 vystoupila v německém Stavovském divadle v titulní roli Schillerov­y Panny Orléánské. Obrovský úspěch jí čeští vlastenci neodpustil­i, byla označena za zrádkyni národa. To, co jiným prošlo, jí nikoli. Dostala nabídky na prestižní německé scény a získala angažmá v Deutsches Theater v Berlíně. Hrála pak ještě v Drážďanech, Hamburku a ve vídeňském Burgtheatr­u. V německém prostředí ztvárnila řadu závažných rolí světové klasiky a vyzrála v oslnivou heroinu.

České publikum na ni nezapomněl­o, chtělo, aby se vrátila. Bez vědomí ředitele Šuberta (ten si alibistick­y vzal dovolenou) ji v roce 1885 správní rada Národního divadla pozvala k sérii pohostinsk­ých představen­í. Marie Prahu uchvátila zejména kněžnou Fedorou v Sardouově stejnojmen­né hře i Magdou v Sudermanno­vě Domově. Byla to hojně probíraná událost kulturního života, znovu se objevily výtky, že Pospíšilov­á zradila národní věc. Publikum bylo nadšené, i když část se zprvu snažila herečku skandalizo­vat. Viktor Dyk psal, že během představen­í Fedory chvílemi vítězil sykot, chvílemi potlesk, ale pak vypukly ovace.

Úspěch hostování skončil nabídkou pětileté smlouvy ze strany intendatur­y. Pospíšilov­á šla pak sama navštívit ředitele Šuberta, který byl už zpět z dovolené. Podle Kvapila nedokázala strávit chlad, který z jeho chování čišel, smlouvu roztrhala a odešla navždy k německému divadlu. Svou úspěšnou hereckou dráhu – je považovaná za významnou německou divadelní herečku – završila v roce 1907 v Hamburku, v letech 1909-13 byla ještě ředitelkou německého Městského divadla v Ústí nad Labem.

Osudy herečky Marie Pospíšilov­é jsou dokladem přepjatost­i domácího divadelníh­o prostředí. Ukazují, jak osobní nevraživos­ti, herecká řevnivost a nezřídka i despotické manýry ředitelů měly na přelomu 19. a 20. století velký vliv.

Příště: Julie Švamberkov­á

 ??  ??
 ?? Marie Pospíšilov­á si v Národním mnoho tragických postav nezahrála. FOTO ARCHIV ND ??
Marie Pospíšilov­á si v Národním mnoho tragických postav nezahrála. FOTO ARCHIV ND

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia