Lidové noviny

Naivita ve službách dobra

- MARCEL KABÁT

Finský filmařský veterán Aki Kaurismäki v angažované­m snímku Druhá strana naděje rozvíjí levicový sen o uprchlícíc­h bez vyznání, sociálně odpovědnýc­h podnikatel­ích a společenst­ví lidiček, kteří nenechají bližního bez pomoci.

Příliv uprchlíků do Evropy už inspiroval řadu uměleckých děl: nejčastěji v jejich tvůrcích rozeznívá sociální strunu a vede je ke snaze angažovat se ve prospěch lidí, kteří opustili své domovy (či to, co z nich zbylo) a vydali se hledat štěstí v západní Evropě. Z takových děl vyzařuje vědomá či podvědomá touha přebít negativní obraz uprchlíků, který často podávají zpravodajs­ká i sociální média. Proto někteří umělci předkládaj­í svému publiku reverzní obraz, kde neexistuje negativní postava (či třeba jen vlastnost) uprchlíka a vše zobrazené zapadá do ideální představy o tom, co je v současné komplikova­né situaci dobré a co špatné.

Přesně takový je snímek Druhá strana naděje, s nímž Aki Kaurismäki soutěžil na letošním Berlinale a získal tam cenu za režii (podle mnohých měl ovšem dostat přímo Zlatého medvěda). Svět je tu rozdělen jednoznačn­ě. Ústřední kladnou postavou je syrský uprchlík Khaled (Sherwan Haji), který přicestova­l do Finska v hromadě uhlí poté, co jej v Gdaňsku pronásledo­vali neonacisté. Už týdny křižuje po Evropě a zoufale hledá svou sestru, jež semu ztratila v chaosu způsobeném maďarskými pohraniční­ky.

Jako z Rychlých šípů

K tomu, aby se stal jeho spoluhráče­m, pak za finské starousedl­íky směřuje postarší podnikatel Wikström, který opouští manželku (ta ve výmluvné zkratce odehraná scéna je skutečně mistrovská) i svůj dosavadní obor, v pokeru vyhraje základní kapitál a koupí si omšelou restauraci – takovou, jakou známe z filmu Mraky odtáh- Ze Sýrie k polárnímu kruhu.

ly – i s personálem. Navzdory tomu, že na jídelním lístku je jen jedna, a ještě podivná položka, zaměstnává restaurace servírku, kuchaře a portýra: zkrátka proto, že je to tak starosvěts­ky milé. (Pravicovéh­o voliče budou v tu chvíli v kině křísit.)

Nový majitel Wikström si ty hodné outsidery ponechá a přibere si k nim ještě Khaleda, kterého najde schovaného u svých popelnic – Syřan totiž nedostal azyl, přestože v Aleppu, odkud pochází, přišel o střechu nad hlavou i o většinu příbuzných. Je to seznámení jako z Rychlých šípů: Wikström s Khaledem si nejprve dají ze vzájemných obav do nosu, ale záhy nato jsou z nich dobří přátelé.

Do společenst­ví dobra patří také ještě třeba pouliční muzikanti, irácký uprchlík Mazdak, s nímž se Khaled potká při čekání na azyl, samozřejmě Khaledova sestra a také skvělá afghánská rodina, která se jí při jejím bloudění po Evropě ujala a prakticky si ji osvojila. Khaled se (v souladu se zbožným přáním západoevro­pské levice) vzdal Proroka a jakýchkoli bohů hned poté, co mu kdosi, mohla to podle něj být kterákoli ze stran, třeba Američané, vybombardo­val domov.

Hygienici na ose zla

S Iráčanem Mazdakem pije Khaled pivo a se svou sestrou víno, takže jaképak strachy z problemati­cké integrace. Té stojí v cestě jen pomyslná liga zla, již tvoří kontroloři hygienický­ch předpisů, fašističtí domobranci, kteří Khaleda neustále pronásledu­jí a sadističtí úředníci, kteří místo udělení azylu Khaleda vyhostí (a hned po tomto sdělení jej pro jistotu vsadí do želez).

Výsledné dílo má podobnou hodnotu jako scéna, v níž se Wikströmův personál převleče do kimon, poprvé v životě vyrobí suši a rázem přiláká do restaurace autobus plný Japonců. Někomu to může připadat vtipné (nebo dokonce skvěle natočené) a celý Kaurismäki­ho film hluboce pravdivý, ale mimo režisérův svérázný a bohužel už poněkud vyčerpaný svět bude tahle naivní báchorka fungovat dost těžko.

Druhá strana naděje

 ?? Khaleda (Sherwan Haji, vlevo) svede s Wikströmem (Sakari Kuosmanen, sedící) dohromady osud. FOTO AEROFILMS – SPUTNIK OY ??
Khaleda (Sherwan Haji, vlevo) svede s Wikströmem (Sakari Kuosmanen, sedící) dohromady osud. FOTO AEROFILMS – SPUTNIK OY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia