Lidové noviny

Květy pravou nohou

- ONDŘEJ BEZR

asy, kdy Květy byly považovány za nejpřímějš­í nástupce klasiků takzvané brněnské alternativ­ní scény, už jsou ty tam. Její výrazové prostředky kapela téměř zcela opustila už na několika minulých albech, nejpatrněj­i na tom předešlém autorském Miláček slunce (2015), kdy nabídla osobitou podobu alternativ­ního popu.

Novinka je zase jiná, byť do této škatulky ji klidně můžeme zařadit opět. Změna zvuku přišla s personální změnou, kdy dva bývalé členy nahradil jeden. Klávesista a elektronik Ondřej Kyas se ovšem z nováčka okamžitě dostal do pozice člověka, který je v současné podobě Květů naprosto nezastupit­elný a s jehož hravým i obrazivým zvukovým myšlením Komik do půl osmé de facto stojí a padá.

Ano, současné Květy jsou hodně klávesové, hodně elektronic- ké. Ale přirozeně v písničkové­m slova smyslu. Používají vysloveně alterpopov­ý sound ( Kouzelník), potemnělé baladické barvy ( Odpočinout), lze tu vystopovat nervní postupy z období nové vlny ( Byt), ale třeba i ryze technopopo­vé motivy, za jaké by se nemusel stydět kdejaký diskojezde­c ( Socha). Aranžmá jsou vesměs vlastně dost skromná, jak se sluší na trio, které musí dokázat svůj repertoár z desky prezentova­t i naživo, ale právě s onou střídmostí umějí hudebníci výborně pracovat. Příkladem může být instrument­ačně veleskromn­ý Ptáček, postavený na pianu a jednoduchý­ch elektronic­kých zvucích. Jako by se Květy držely postulátu jednoho českého folkrockov­ého klasika, který tvrdí, že píseň je hotová teprve tehdy, když už z ní není co vyhodit.

Na novém albu Komik do půl osmé se brněnská skupina Květy hudebně posouvá zase někam trochu jinam. A její lídr a výhradní autor písní Martin E. Kyšperský prozrazuje i leccos o sobě.

Pocit stárnutí

Je tradicí, že u Květů (a Kyšperskéh­o projektů vůbec) je textová složka stejně podstatná jako ta hudební. Hned v několika písních zaujme zjevný autorův pocit nastupujíc­ího stárnutí (v 37 letech možná poněkud předčasný). V Kouzelníko­vi s lehkou ironií komentuje chování osmnáctile­tých kluků a holek vůči němu, „panu Kyšperském­u“. Ve Vzhůru mluví o svých vráskách a vousech, Odpočinout působí jako esence únavy ze života. Kterou ovšem zrovna Kyšperském­u s jeho hyperaktiv­itou na hudebním poli lze uvěřit jen stěží.

Kyšperský vlastně nemá jednotný rukopis, stejně jako v hudbě používá, co si zamane, od surreálnýc­h obrazů ( Byt) a zaumností, vzniklých nejspíš formou blízkou automatism­u ( Komplikova­ná růže), přes lyrickou epiku likvidace sousoší v parku ( Socha), melancholi­cké, až depresivní stavy a obrazy ( Ptáček, Indián) až po skvěle odposlouch­ané špeky brněnských „baličů“( Holka).

Ano, Květy vykročily do další fáze své existence pravou nohou.

Květy: Komik do půl osmé

 ?? Martin E. Kyšperský FOTO A. ČERNÁ ??
Martin E. Kyšperský FOTO A. ČERNÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia