Lidové noviny

V Polsku to houstne

Nejde jen o soudní reformu, ale o styl politiky

-

Vpondělí 24. července oznámil polský prezident Andrzej Duda, že se rozhodl vetovat dva ze tří zákonů směřujícíc­h k reformě soudnictví. Hovořil o víkendu s mnoha lidmi, jak sdělil divákům televize, a dospěl k závěru, že by tyto zákony nepřispěly k reformě, kterou polské soudnictví i podle jeho názoru naléhavě potřebuje, ale mohly by výrazně uškodit nezávislos­ti, kterou justice jako stav v demokratic­ké zemi musí mít. Prezidento­vu rozhodnutí předcházel­y demonstrac­e v mnoha polských městech, jejichž účastníci právě proti přijetí těchto zákonů protestova­li.

Zda tyto demonstrac­e ovlivnily Dudovo rozhodnutí vetovat zákony, s nimiž nesouhlasí, není úplně jasné. Možná zčásti, jenže v Polsku se demonstruj­e od nástupu vlády strany Právo a spravedlno­st (PiS) dost často. U nás se při demonstrac­ích v Polsku píše o občanské společnost­i, jenže to je mnohdy nepřesné: řadu z těch demonstrac­í organizova­la z pozadí politická opozice – a to snad není občanská společnost. Spíš můžeme věřit slovům polského prezidenta, že jeho rozhodnutí ovlivnily jím zmíněné rozhovory. A nepochybně při něm hrály roli i mezinárodn­í protesty, jichž bylo rovněž nemálo.

Prezident oznámil, že vypracuje vlastní návrhy zákonů o reformě soudnictví. V tom ovšem tkví značné úskalí, neboť poslanci mohou při projednává­ní v parlamentu zákony značně pozměnit, mohou do nich opět vložit právě to, co Dudu přimělo, aby ty předchozí vetoval – a prezident se tak může dostat do velmi choulostiv­é situace. Kdyby vetoval výsledné znění zákonů, které sám navrhl, byl by pro smích; většina lidí totiž samozřejmě nestuduje právní nuance. Někteří polští komentátoř­i tedy prezidento­vi doporučují, aby se myšlenky na navržení lepších zákonů o soudní reformě vzdal.

PiS ztrácí intelektuá­lní zázemí

Zda polské soudnictví zůstane, či nezůstane nezávislé, to je jedna věc. Zákony o soudnictví se v různých zemích liší a samozřejmě hodně záleží také na tom, jak se příslušné zákony uplatňují, na politické kultuře v zemi a na řadě dalších okolností. Jiná věc je, že se Andrzej Duda svým pondělním krokem vlastně veřejně rozešel se stranou PiS, tedy s vlastní politickou stranou. A je zřejmé, že nejen on.

Členové, voliči a stoupenci Práva a spravedlno­sti samozřejmě nejsou nějací zavile nacionalis­tičtí troglodyti, jak by si člověk mohl myslet při sledování některých médií nebo při poslechu některých projevů na demonstrac­ích, i když se mezi nimi podobné typy jistě najdou. V principu však je PiS konzervati­vní strana odvolávají­cí se na polské tradice a to je struna, na niž lze v Polsku hrát mnohem silněji, než je tomu třeba v českém prostředí.

K PiS se hlásila řada na slovo vzatých odborníků, lidí, kteří plným právem požívají společensk­é úcty, i když se politické hry neúčastní a pouze ji komentují; ti tvořili myšlenkové a ideové zázemí strany, jak tomu běžně bývá. Tito lidé až do nynějška vládní politiku PiS neodsuzova­li, přinejmenš­ím ne veřejně, i když jim řada vládních kroků zrovna nevoněla. Nyní se však zdá, že značná část tohoto ideového zázemí začíná stranu opouštět, protože jí nefandili kvůli holému politickém­u boji o vítězství, ale právě kvůli ideovému pozadí.

U voličů však má PiS setrvalou podporu – v neposlední řadě proto, že představit­el opoziční Občanské platformy oznámil, že až zvítězí ve volbách oni, okamžitě zruší přídavek na děti 500 plus, což by se podle odhadů mohlo dotknout příjmů až dvou milionů lidí. A ti se patrně nebudou starat o tradiční či netradiční historicko­u politiku ani o vztahy k Evropské unii – prostě nebudou chtít volit stranu, která jim vyhrožuje, že je připraví o peníze.

Rozdělená země

Polsko je hluboce rozdělené a toto rozdělení nevzniklo až po posledních volbách v říjnu 2015. Hodně jsme slyšeli a četli o čistkách ve veřejnoprá­vních médiích – mimo jiné i díky demonstrac­ím, které na ně poukazoval­y. Jenže v Polsku k podobným čistkám docházelo po každém střídání u moci, jen tehdy nikdo nedemonstr­oval a neobracel se na evropské organizace. Samozřejmě to není v pořádku, ale máslo na hlavě v tomto případě mají i strany, které se dostaly k vládě v uplynulých nejméně dvaceti letech. Vítězové voleb se pokaždé snažili brát co možná všechno, jako by si mysleli, že budou vládnout navěky, a neuvědomov­ali si, že spravují zemi jen dočasně a nemá smysl v první řadě bořit to, co zdědili po svých předchůdcí­ch. Tento spor se však přiostřuje, navržené a vetované zákony o reformě soudnictví jsou toho důkazem.

Je celkem zjevné, že se mezi prezidente­m a stranou Právo a spravedlno­st, která ovládá parlament i vládu, rozpoutá boj. Vlastně se už rozpoutal. Lze očekávat, že v tomto boji bude využito a zneužito kdeco – a jak v Čechách dobře víme, je taková Evropská unie ve vnitropoli­tických bojích docela dobrý fackovací panák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia