Lidové noviny

Zločiny státu

Odškodňová­ní za svévoli soudů má být vysoké

-

Sebere-li soud matce dítě tři dny po narození a nezákonně je drží v ústavní péči dva roky a pět měsíců, spraví to dvakrát 610 tisíc korun odškodného pro matku a dítě (v tomto případě dceru)? Ústavní soud včera konstatova­l, že nikoli. Za prvé vzkázal soudům, že pokud něco podobně strašlivě pokazí, nemohou situaci obou poškozenýc­h posuzovat stejně, ale musejí brát v potaz, že dítě je chráněno více a musí být vždy a bez výjimek zohledněna všechna jeho práva a zájmy.

Zajímavé je též, že invalidiza­ci vztahu matky a dítěte, což tuzemské soudy těmto dvěma ženám způsobily, nelze odškodňova­t stejně jako nezákonnou vazbu. Jinak řečeno, když soud nenávratně poruší vazbu matka–dítě a poznamená tím nadosmrti psychiku obou, je to něco jiného, než když je někdo nespravedl­ivě ve vazbě. Též není dle názoru Ústavního soudu na místě srovnávat odškodnění s případem zaměněných dětí v třebíčské porodnici. Zatímco v Třebíči to byla vlastně nehoda, zde se vše dělo záměrně a v režii justice.

Další vzkaz Ústavního soudu též říká soudům: když budete odškodňova­t, vězte, že to, že jste ignorovali nález Ústavního soudu, lidově řečeno, „bude drahé“. To je celkem pochopitel­né, představte si, že soud, proti jehož verdiktu není odvolání, svým rozhodnutí­m konečně spojí matku a dítě a soudy, jež mají uposlechno­ut, udělají pravý opak. V takové situaci ve spravedlno­st uvěří málokdo a jeho zoufalství bude nezměrné a tomu též má odpovídat odškodnění.

Je zlé, když soudy odebírají matkám děti na základě neutěšenýc­h sociálních poměrů, což je v přímém rozporu se zájmy dětí, rodičů, společnost­i i státu. Ještě horší je, když soudci ignorují, že stát rodinám v téhle situaci má pomáhat, ne je rozdělovat. A když už ani obecné soudy nerespektu­jí ten ústavní, proč by vlastně měly chtít svou svéhlavost nějak velkorysej­i odškodňova­t?

Ať je definitivn­í suma, ke které nakonec obecné soudy dospějí, sebevyšší, nemůže nikdy napravit škodu, kterou soudy způsobily. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia