Lidové noviny

Pekelný víkend pro motoristy

- PETR VOMÁČKA ÚAMK

Svůj podíl má na těchto dopravních dramatech i systém dovolenkov­ých turnusů. Ubytovatel­é často lpí na klasickém rozvrhu pobytů od soboty do soboty a určují tím, kdy lidé na cestu vyrazí. V hlavní sezoně je to pro ně záruka, že budou mít v ideálním případě obsazené všechny dny.

Radši o den dřív

Vyrazit o den dříve nebo nejpozději v pátek ráno radí i český automotokl­ub.

„ V sobotu to už opravdu nemá smysl. Uplynulý víkend byl takovou předzvěstí, kdy se sešlo několik nepříznivý­ch faktorů najednou: obrovské množství lidí, opravy a dopravní nehody. Předpoklád­áme, že teď to nebude lepší,“předpovídá Petr Vomáčka z ÚAMK.

Předchozí víkend Vomáčka označil za nejhorší za posledních pět let. Podle předběžnýc­h součtů by všechny zmapované kolony, od Vídně po Makarskou v Dalmácii, vytvořily hada dlouhého 82 kilometrů. Velké dopravní problémy přitom postihly i samotné letovisko Makarska.

Zdržení můžou řidiči nyní očekávat v podstatě všude. „Někteří lidé se budou pokoušet dostat k Vídni přes Bratislavu, ale to jim opravdu nedoporuču­jeme. Problémy se dají očekávat také v tunelu Karavanky mezi Rakouskem a Slovinskem nebo na trase mezi Salcburkem a Štýrským Hradcem, což je cesta, kterou využívají hodně turisté z jižních Čech,“varuje Vomáčka.

Hlavně klid

„V sobotu to už opravdu nemá smysl. Uplynulý víkend byl takovou předzvěstí, sešlo se několik nepříznivý­ch faktorů: obrovské množství lidí, opravy a dopravní nehody. Předpoklád­áme, že teď to nebude lepší.“

Organizace Besip zase řidičům připomíná, že důležité není jen trasa jako taková, ale i pozitivní přístup. Nervozita či roztěkanos­t může vést například k havárii ve zúženým místech. V nich i drobná nehoda způsobí obrovský problém, protože nelze uvolnit průjezdné místo, jak je to na dálnicích běžné.

„Lidé už se často vidí v moři a rozhodnou se, že posledních padesát kilometrů prostě dojedou. To se nemusí vyplatit. Je lepší si zastavit, protáhnout se a pak vyrazit,“popisuje Martin Farář z Besipu.

Zdůrazňuje i samozřejmá, byť lidmi stále opomíjená pravidla. Šoféři by podle Farářeměli jet odpočatí, hodně pít a nenechat se vyvést z míry nepříznivo­u dopravní situací. Nic jiného totiž o následujíc­ím víkendu ani čekat nemůžou.

 ?? Se v těchto dnech tvoří na německých dálnicích FOTO REUTERS ?? Dlouhé kolony
Se v těchto dnech tvoří na německých dálnicích FOTO REUTERS Dlouhé kolony

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia