Lidové noviny

BMW nechce „udavače“Daimler

-

BMW pozastavil­a rozhovory o další spolupráci s dalším německým výrobcem aut Daimler. Důvodem je, že právě

Daimler v roce 2014 evropské úřady informoval o zřejmé kartelové dohodě

pěti německých automobile­k. Napsal to list Süddeutsch­e Zeitung. Podezření z dlouholetý­ch kartelovýc­h dohod – přezdívané německými novináři poeticky Das Kartel –, které nyní vyšetřuje Brusel, čelí vedle Daimleru a BMW i Volkswagen, Audi a Porsche.

Daimler udal i sám sebe, další v řadě byl potom VW, ten jako druhý v pořadí má ale nejspíš smůlu. Udání jsou přitom při vyšetřován­í kartelů klíčový nástroj všude na světě a bez tohoto takzvaného leniency programu se už antimonopo­lní orgány téměř neobejdou. Na jedné straně umožňuje zastavit to, co bývá označováno jako „nejhorší zločin proti konkurenci“, na druhé umožní ohlasiteli vyhnout se trestu a jeho manažerům i možnému trestnímu stíhání. Na rozdíl od ostatních. Popularitu ostatních přátel ve zločinu, neboli obchodních partnerů, si tím ale dotyčný „poctivec“rozhodně nezíská.

financí zařadilo první web na seznam nepovolený­ch sázkových her.

Zablokován­y budou internetov­é stránky 1xbet.com,

za kterými stojí firma 1X Corp NV se sídlem na karibském ostrově Curaçao. Podle zákona platného od začátku roku, který vzbudil velké debaty, je takový postup možný. S firmou zahájilo ministerst­vo správní řízení v únoru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia