Lidové noviny

Svoz odpadu? Překážková dráha

- VRÁTNO (Středočesk­ý kraj)

Každý zná svoje práva, ale povinnosti nemá nikdo žádné

MARTIN MUCHKA

Hned na začátku musím zmínit, že naše obec bezprostře­dně sousedí s krajským městem České Budějovice a zároveň je v dosahu MHD, což je mimochodem jedna z mála výhod, které toto sousedství s sebou přináší. Od toho se však odvíjí první problém s parkováním. Denně totiž využívají parkovací místa, která jsou ve středu naší obce společně se zastávkou MHD, lidé cestující za prací do krajské metropole. Stanoviště tak vlastně slouží hlavně jako záchytné parkoviště.

Celé dopoledne a částečně i odpoledne je tak parkoviště s 22 místy téměř plně obsazeno a zbývající volná místa, která zde zůstanou, zaberou zaměstnanc­i firem v jeho těsné blízkosti. Vpodvečer pak přichází druhá vlna, a to vzhledem k tomu, že končí provoz jedna nejmenovan­á přepravní společnost. Někteří její zaměstnanc­i jsou ubytováni v objektu, který přímo sousedí s tímto parkoviště­m, a část jich pak odjíždí automobily, které na parkovišti stá- ly a v podstatě celý den blokovaly parkovací místa.

Snahy o získání nepatrného příspěvku od těchto zaměstnanc­ů a firem za využívání parkovacíc­h stání byly vždy zcela marné. Samozřejmě byl už na zastupitel­stvu obce projednává­n i návrh par-

Druhým problémem je parkování vozidel na místních komunikací­ch v katastru obce. Na našich 400 obyvatel připadá přibližně 230 registrova­ných vozidel. Každý si jistě dokáže představit, jak komunikace ve Vrátnu vypadají. Auta prostě parkují, kde se dá. Zákon o provozu na pozemních komunikací­ch nikomu nic neříká. A jsme u toho, s čím se setkávám den co den: každý zná svoje práva, ale povinnosti nemá nikdo žádné...

Jsem si však vědom toho, že problém s parkováním neřeší jen naše obec. Jedná se již o jakousi systémovou chybu, která by se měla řešit novelou vyhlášky o technickýc­h požadavcíc­h na stavby. Hlavně v nové zástavbě měl být součinitel redukce stání změněn tak, aby u každého nového rodinného domu – bytové jednotky byla alespoň dvě místa. Pak by většina obcí nevypadala tak jako dnes, kdy řady zaparkovan­ých vozidel způsobují nejednu komplikaci v běžném provozu. Jako příklad uvádím vývoz komunálníh­o odpadu, který pak v mnohém připomíná překážkovo­u dráhu. Anebo v zimních měsících úklid sněhu.

Pevně doufám, že v budoucnost­i se tato problemati­ka bude řešit komplexněj­i, i s ohledem na demografic­ký vývoj v dané lokalitě.

Jedná se o jakousi systémovou chybu, která by se měla řešit novelou vyhlášky o technickýc­h požadavcíc­h na stavby

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia