Lidové noviny

Jediné místo pro auta už Jesenici nestačí

- JESENICE (Středočesk­ý kraj)

RADKA VLADYKOVÁ

Jesenice leží u sjezdu z Pražského okruhu a na křižovatce dvou hlavních silnic – staré Benešovské a starého okruhu kolem Prahy. Těmito faktory je naše město k problémům s dopravou předurčeno. Dalším negativem je, že mezi Jesenicí a Prahou je v příměstský­ch autobusech již nejlevnějš­í tarifní pásmo jízdného. Tento mix přináší obrovskou dopravní zátěž jak z hlediska průjezdů aut, tak i z hlediska potřeby parkování pro ty, kdo si u nás nechají své auto a pokračují do hlavního města hromadnou dopravou.

Máme pouze jedno větší parkoviště, není v majetku města a majitel zatím toleruje bezplatné stání. Kapacita je ale nedostačuj­ící, a proto město připravuje projekt parkovacíc­h ploch v centrální Jesenici. Budou sloužit především těm obyvatelům, kteří potřebují zajít k lékaři nebo na poštu. Krátkodobé parkování bude zdarma nebo za symbolický poplatek, avšak odstavení auta na delší dobu už bude zpoplatněn­o.

Prudký rozvoj bytové zástavby bohužel přinesl i problém s parkováním. V hustěji obydlených částech města máme také problémy a snažíme se doplňovat parkovací plochy, kam jen to jde. Bohužel chyby územního plánování a povolování výstavby z minulosti se napravují těžce.

Parkování u turistický­ch památek nás netrápí. V Jesenici máme z historický­ch zajímavost­í pouze jeden pomník. Není sice známý, nevede k němu ani cesta, ale zato rovněž souvisí s dopravou. Jedná se omohylu Maxmiliány Alsterlové z Astfeldu. Byla postavena na památku tragické dopravní nehody v roce 1706. Jedná se o první pomník dopravní nehody v Evropě amožná i ve světě. Mezi Novými Jirčany a Prahou se její kočár převrhl, hraběnka z něj vypadla a na následky zranění zemřela. Reliéf v pískovcové­m podstavci tuto tragédii zobrazuje.

V budoucnu by měl kolem mohyly vést chodník spojující Jesenici s Horními Jirčany. Projekt již připravuje­me, jeho realizace však záleží na tom, jaká bude dohoda s majiteli pozemků. I na malé parkoviště je zde pamatováno.

 ?? Starostka Jesenice, ANO ??
Starostka Jesenice, ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia