Lidové noviny

Posedlost obyčejnost­í

-

Marylin Monroe určitě plechovky Cambellovy polévky.

No a přímo na molech? Rádi po „běžných věcech v novém hávu“sahají méně známí oděvní tvůrci. Londýnský návrhář Ashish Gupta třeba před třemi lety vytvořil kableku, která je poctou igelitovým pytlíkům, v nichž lidé nosí nákup. „Je to i trochu revolta vůči fast-fashion. Vzal jsem klasický objekt, který po jednom použití vyhodíte, a udělal z něj něco trvalého,“uvedl Gupta pro CNN. Podobně před pár lety Anya Hindmarcho­vá uvedla na trh kabelky ve tvaru pytlíků bramborový­ch lupínků. „Většina věcí každodenní potřeby má skvělý a praktický design, tak proč jej nepoužít,“míní návrhářka.

Kopírování nebo inspirován­í v běžném životě ale není jen výsadou mladých tvůrců snažících se prorazit. Je to asi deset let, co Louis Vuitton „obšlehl“kostkovaný vak na špinavé prádlo, s nímž na západě běžně chodí studenti do prádelen a stál asi dva dolary. Značka Moschino zase proslula některými obaly na telefony – kromě mcdonaldov­ských hranolek prodávala třeba jeden ve tvaru čisticího spreje do koupelen. A ať nejsme jen za hranicemi… Pro jednu z kolekcí si místní nejuznávan­ější návrhářka Liběna Rochová pořídila nastřelova­cí pistoli a na své modely připevnila plastové artefakty takovými těmi „visátky“na nichž v obchodě nacházíme cenovky.

A proč vlastně jdou v některých případech návrháři až do takovýchto krajností? „Je to pro lidi, které nudí móda, jež je jen o statusu, chtějí si s ní užít i spoustu legrace,“tvrdí na webu CNN Hindmarcho­vá. Jen ta sranda docela hodně stojí, dodává Čekstajl.

 ?? Také máte někdy pocit, že luxusní kabelky jsou velké tak akorát na kapesníčky a kreditky? Módní dům Balenciaga se inspiroval taškou IKEA, takže pojme i velký nákup. Jen jestli na něj po zaplacení 2145 dolarů zbude. FOTO ČTK/ AP ?? Zbude i na nákup?
Také máte někdy pocit, že luxusní kabelky jsou velké tak akorát na kapesníčky a kreditky? Módní dům Balenciaga se inspiroval taškou IKEA, takže pojme i velký nákup. Jen jestli na něj po zaplacení 2145 dolarů zbude. FOTO ČTK/ AP Zbude i na nákup?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia