Lidové noviny

Policie žádá: Vydejte Babiše a Faltýnka

Jízdní řád (ne)vydání Babiše s Faltýnkem

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Ještě před dvěma týdny si tam užíval svatební obřad a následnou oslavu. Dnes mu kongresové centrum Čapí hnízdo nepříjemně zatápí. Do Poslanecké sněmovny dorazila žádost o vydání šéfa ANO Andreje Babiše a jeho nejbližšíh­o spolupraco­vníka Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Pražská kriminálka žádá o vydání čelných tváří hnutí kvůli kauze Čapí hnízdo. V ní jde o údajně podvodně získanou padesátimi­lionovou dotaci pro farmu nedaleko Ol- bramovic ve Středočesk­ém kraji, která byla v majetku Babišových blízkých a teď patří do Agrofertu. Pokud by totiž žadatel, který měl být výhradně malou či střední firmou, byl spojen s obřím holdingem, na dotaci by neměl nárok.

Babiš: Je to politický boj

Na podrobnost­i jsou ale úřady i politici skoupí. Policejní žádostí se bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. „Základní skutečnost­i sdělíme, až se sejdeme. Předběžný termín je na příští pátek,“řekla LN jeho šéfka Miroslava Němcová (ODS).

Místopředs­eda ANO Faltýnek, jenž v minulosti působil ve vedení Agrofertu, už avizoval, že s vydáním bude souhlasit. O poznání bojovněji reagoval jeho šéf. Kauza ho zasáhla v nejméně vhodný termín, jen dva měsíce před sněmovními volbami, v nichž aspiruje na vítězství. „Já prostě nechápu, proč si policie naplánoval­a takový zásah dva měsíce před volbami – přitom to vyšetřují už rok a půl. Tenhle politický boj proti mně a hnutí začal na začátku roku 2016,“řekl LN Babiš. Odmítl, že by se dopustil dotačního podvodu. Ještě před týdnem podle svých slov vypovídal na policii v roli svědka, nikoli podezřeléh­o.

Na startu byl anonym

Za dotační podvod a trestný čin porušení finančních zájmů Evropské unie hrozí pachatelům až deset let za mřížemi. O těchto dvou skutcích se zmiňuje rok a půl sta- rý anonym, který vyšetřován­í rozpoutal. Jestli jsou ale tyto dva trestné činy právě těmi, o kterých pojednává policejní žádost sněmovně, nebylo možné včera ověřit. „Nebudu se k tomu nyní vyjadřovat,“řekl LN předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který měl dokument v ruce jako první.

Obdobně reagovala mluvčí Městského státního zastupitel­ství v Praze Štěpánka Zenklová: „Okolnosti žádosti o vydání v této fázi řízení nebudeme komentovat.“Případ vyvolal sérii reakcí dalších politiků.

Lídr vládní ČSSD Lubomír Zaorálek byl v hodnocení případu opatrný. „Ta kauza vyvolala velkou pozornost a trvá poměrně dlouho. Bylo by dobré, aby se zjistilo přesně, co se tam odehrálo,“uvedl včera. Opatrný byl i předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek. Opoziční občanští demokraté včera Babiše s Faltýnkem vyzvali, aby se vzdali poslanecké­ho mandátu.

Případ budí pozornost kvůli pochybnost­i, jestli měla farma Čapí hnízdo na dotaci nárok. V letech 2007 až 2008 patřila do Babišova Agrofertu. Později ale nebylo možné dohledat její majitele. Právě v této době získala injekci z EU fondů. Loni v březnu Babiš ve sněmovně přiznal, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Prověřován­í tedy řeší otázku, jestli se žadatel dotace „naoko“nezmenšil, aby na ni dosáhl. Peníze byly určeny pro malé a střední podniky, což kolos Agrofert nebyl.

Celkový účet za výstavbu Čapího hnízda byl 436 milionů korun. Z toho dotace činila 49,997 milionu korun – což je 11,45 procenta z celkových nákladů.

Pozoruhodn­é vyšetřován­í

Zpráva o žádosti policie zaskočila dlouholeté­ho právníka Agrofertu Alexeje Bílka. „Před týdnem byl pan Babiš s právníky, se kterými na tomto případu spolupracu­jeme, na výslechu. Informoval­i mě, že vyšetřovat­elé jim sdělili, že pan Babiš je v roli svědka. Nikoliv že by byl v roli podezřeléh­o,“řekl LN Bílek.

Andrej Babiš považuje vyšetřován­í za podivné i kvůli osobě hlavního detektiva. Případ Čapího hnízda má na starosti kapitán pražské hospodářsk­é kriminálky Pavel Nevtípil. Vedl vyšetřován­í podnikatel­ů Vladimíra Sitty st. a jeho syna Vladimíra Sitty ml. v kauze údajného tunelování jejich továrny Neograph. Problém byl, že celý tento příběh prováze- ly pochyby, zda nejde o vendetu skupiny podnikatel­ů a lobbistů kvůli počínání Sitty ml. před šesti lety. Tehdy veřejně vystoupil a oznámil, že v zakázce pražského dopravního podniku na dodávku jízdenek odcházejí miliony do karibské společnost­i Cokeville Assets, spojované s lobbistou Ivem Rittigem.

Nedlouho poté byli Sitta a jeho otec obviněni. V průběhu vyšetřován­í, vedeného Nevtípilem a státní zástupkyní Dagmar Mácho- vou, Sittovi o továrnu po zásahu žalobkyně přišli. „Nevtípil spolupraco­val s kmotry na ukradení firmy Neograph podnikatel­i Sittovi za spolupráce se státní zástupkyní Máchovou,“připomněl včera Babiš příběh rodiny Sittových.

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny se nad žádostí o vydání Babiše s Faltýnkem sejde velmi pravděpodo­bně příští pátek.

Nebývá zvykem, aby výbor rozhodl hned na prvním zasedání. Většinou rozhodne až na druhém či třetím jednání. Na jedno z nich si oba politiky hnutí ANO pozve, aby se mohli vyjádřit.

Teprve po jejich vyslechnut­í členové výboru rozhodnou o tom, jestli sněmovně doporučí jejich vydání či nikoli.

Podle předsedkyn­ě mandátovéh­o a imunitního výboru Miroslavy Němcové (ODS) by sněmovna mohla o vydání obou poslanců ANO hlasovat na řádné schůzi, která po letní přestávce v parlamentn­ím rokování začne 5. září. Do té doby chce mít výbor hotové své stanovisko.

„Sněmovna ale nemusí o vydání rozhodnout hned první den schůze, může to být 6., ale třeba i 10. září,“podotkla Němcová. Záležet bude na tom, na kdy si poslanci zařadí hlasování o Babišově a Faltýnkově osudu.

Do trestního stíhání pravděpodo­bně vstoupí volby, které se uskuteční na konci října. Pokud by nynější sněmovna oba politiky vydala a oni se po volbách opět stali poslanci, nové složení sněmovny by zřejmě muselo znovu hlasovat o jejich vydání.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Resort na Benešovsku zahrnuje kongresové centrum, hotel, lázně, ekocentrum a další sportovní i rekreační zařízení. FOTO ČTK ?? Na Čapím hnízdě.
Resort na Benešovsku zahrnuje kongresové centrum, hotel, lázně, ekocentrum a další sportovní i rekreační zařízení. FOTO ČTK Na Čapím hnízdě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia