Lidové noviny

Pozice gayů a leseb se zlepšila

Historie festivalů

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

LGBT komunita prošla od roku 2011 velkou proměnou, říká sociolog a gay aktivista Zdeněk Sloboda. „Karnevalov­ý“průvod Prague Pride, který projde metropolí o víkendu, ale podle něj provokuje odpůrce.

LN Vrcholí již sedmý ročník festivalu zaměřující­ho se na LGBT komunitu, tedy lesby, gaye, bisexuály a transgende­r osoby. Lze vysledovat nějaký vývoj od roku 2011, kdy probíhala první taková akce v Česku? Vicekanclé­ř prezidenta Václava Klause Petr Hájek tenkrát označil homosexuál­y za devianty a silná prohlášení vydávali i další politici.

Nevím, jestli se to váže k festivalu Prague Pride, nebo ne, ale i podle kvantitati­vních dat se situace změnila. Postoj české veřejnosti k právům LGBT komunity se výrazně zlepšil. Zvětšila se také podpora při osvojení dětí, obzvláště v rodinách, kde děti vyrůstají už odmala.

LN Lze říci, co se povedlo díky festivalu Prague Pride, jejž v sobotu zakončí „průvod hrdosti“, který bývá nejviditel­nější?

Ukázalo se hlavně to, že svět se nezhroutil, česká veřejnost se nezhroutil­a, nenastala apokalypsa a nezměnily se zásadně hodnoty lidí. To se nestalo a dalo se to také předpoklád­at. Narážím tím ovšem na „proroky“, kteří přesně o těchto věcech mluvili a mysleli si, že nastanou.

LN Festival zvolil heslo, které říká, že LGBT komunita si potřebuje vydobýt respekt, nikoliv „pouhou“toleranci. Musí se skutečně LGBT komunita v Česku pořád připomínat a žádat o respekt? Vyvine se podle vás časem do stadia, kdy to již nebude nutné?

Z mého sociologic­kého hlediska to vidím tak, že situace v Česku je v tomto ohledu velmi specifická. Jednak jsme patnáct let za západní a severní Evropou a zároveň deset nebo patnáct let za zeměmi na jihu, jihovýchod­ě a severových­odě Evropy. Hůře jsou na tom ještě východní země a země jihovýchod­ní Evropy, Balkán, Maďarsko a postkomuni­stické země, v nichž se situace neustále zhoršuje. LN V čem přesně?

Dochází tam k jevu, kterému se říká „backlash“, tedy řekněme zpětná reakce na to, že se status LGBT lidí používá jako nějaký strašák. Jde o antihomose­xualismus. Jak popsal Ulrich Beck (jeden z nejvýznamn­ějších sociologů konce 20. a počátku 21. století – pozn. red.), žijeme v rizikové společnost­i amy už vlastně nemáme žádné jistoty.

Běžná populace nemá jistotu, že jednotlivc­i budou pracovat až do svých 65 let, nemá jistotu, že jedinci budou mít důchod. Chybí nám jistoty, a proto se hledají kolektivní viníci, tedy určité skupi- ny lidí, na které můžeme nasměrovat pozornost a ukázat na ně se zdviženým prstem, protože způsobují boje.

LN Což se patrně dotýká i LGBT komunity, že?

LGBT skupina je zajímavá v tom, že v našem středoevro­pském prostoru není zvyklá se aktivizova­t. Vždy byla velmi roztroušen­á. Posledních osmdesát let se o ní nevědělo nebo se objevovala v nějakých lékařských ordinacích a možná v několika barech ve městech. Nebyla zvyklá být venku. Nikdy se nestalo například to, co se stalo v Americe. LN Tím máte na mysli ostré nepokoje?

Šlo o šarvátky v roce 1969, na jejich základě vznikly prideprůvo­dy v sedmdesátý­ch letech a pak po roce 1980. Tehdy lidé říkali: My jsme žili v pomyslné skříni posledních padesát let. Jenže se zase hledali viníci – v době, kdy probíhala studená válka. LGBT se v té době aktivizova­la. Šlo také o pacifistic­ké, environmen­tální hnutí, druhou vlnu feminismu a studentské nepokoje. To vše vyústilo v to, že se LGBT skupina aktivizova­la a chodila na průvody hrdosti. Gayové a lesby hlásali: Jsme tady a ostatní si musejí zvyknout, stej-

Zdeněk Sloboda je sociologem a gay aktivistou, který homosexuál­y i další menšiny dlouhodobě sleduje.

Historie světových LGBT festivalů sahá až do roku 1969, kdy se v reakci na policejní razii v americkém baru v newyorské Greenwich Village objevily první protesty tamní LGBT komunity.

V Česku se první Prague Pride konal v roce 2008 v Brně. Do Prahy přišel v roce 2011.

Média často dělají to, že propojují dvě věci. Říkají, že gayové a lesby, což mimochodem berou jako jednu skupinu bez rozdílu, chtějí svá práva. Jenže na fotografií­ch v novinách pak ukazují lidi z karnevalov­ého průvodu, kteří mají boa, výrazné lodičky, kožené kalhoty a odhalené zadky. Co si o tom pomyslí lidé, kteří pocházejí z malého města nebo vesnice a nejsou s tímto tématem jinak v kontaktu? Když spočítáte tyto výstřední lidi, kteří představuj­í extrém vymykající se normě, zjistíte, že je to jen malá skupina. Pak je na akci poměrně početná skupina lidí, kteří jdou na průvod normálně oděni a jen se účastní akce. Součástí davu je také skupina zhruba 1500 lidí, které lze nazývat aktivisty. Není to tedy homogenní skupina. Lidé v LGBT komunitě mají různé politické názory, vyznávají různé hodnoty, někteří jsou věřící, jiní ne, někteří jsou extrovertn­í, jiní introvertn­í.

 ?? Se letos koná už posedmé. Zúčastní se ho tisíce lidí. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Průvod
Se letos koná už posedmé. Zúčastní se ho tisíce lidí. FOTO MAFRA – YAN RENELT Průvod
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia