Lidové noviny

Ringo Čech má spasit zemanovce

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Ke vstupu do politiky mě musí vyzvat sám veliký Miloš. Když řekne: ‚Ringo, do útoku!‘, já půjdu,“napsal si v lednu do svého internetov­ého deníčku lidový všeuměl František Ringo Čech. Extravagan­tní přítel prezidenta Miloše Zemana tím zdůvodňova­l, proč počátkem roku odmítl nabídku Tomia Okamury, aby za jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie kandidoval ve volbách.

O několik měsíců později hlas Hradu skutečně zazněl. Strana práv občanů (SPO, dříve známá také jako Zemanovci – pozn. red.), včera představil­a Čecha jako svého volebního superlídra. Malíř naivních obrazů, dramatik a textař povede kandidátku v hlavním městě.

„Vždy jsem tvrdil, že se do politiky vrátím, až vlast zavolá. Jak víte, vlast jen tak nevolá, ale zavolal prezident republiky,“zdůvodnil někdejší poslanec ČSSD, proč se po letech vrací do politiky.

„Jsem prezidentů­v muž a toto je prezidento­va strana. Takže myslím, že jsem na svém místě,“doplnil Čech.

S Merkelovou na obraze

Tomu dal prezident před dvěma lety medaili Za zásluhy. Byl to jeden z řady kritizovan­ých Zemanových metálů. Hlava státu pravidelně schytává kritiku kvůli oceňování svých přátel a příznivců. Ringo Čech patří do stejné skupiny, prezidenta opakovaně navštěvuje a veřejně chválí jeho kroky.

Z lednové návštěvy na Pražském hradě existuje další zápis v jeho webovém deníku. „Taky se vždycky těším na Miloše, co si všechno pokecáme. A nakonec i na Hlinovskýh­o a celou jeho nejužší partu,“zmínil prezidento­va sekretáře. A pokračoval:

„Přinesl jsem mu obraz P*ča Merkelová. Říkal jsem mu: ‚Miloši, u tebe bude ve správných rukou. Podívej se na tu babu, jak jsem ji zřídil, co mi jen moje malířské umění dovoluje.‘“

Čech se netají kritickými názory na politiku německé kancléřky vůči imigrantům. Nositel státní medaile Za zásluhy namaloval také vulgární obraz s černochy a nahými blondýnkam­i s názvem Lekce němčiny pro uprchlíky.

V mínění o migrantech si notuje také s lídrem nacionalis­tické SPD Okamurou. „Já jsem příznivec Tomia a jeho programu. Souhlasím téměř se vším, co Okamura říká a co Okamura dělá,“napsal Čech do svého internetov­ého zápisníku.

Zemanovci mimo sněmovnu

Není jasné, nakolik extrémně lidový volební lídr dokáže vyburcovat voliče k tomu, aby SPO nějak výrazněji podpořili. Strana je zatím daleko od pětiprocen­tní hranice, která zaručuje vstup do Poslanecké sněmovny. Její předseda Jan Veleba si ale dobytí lavic v dolní komoře vytkl za jednoznačn­ý cíl. Sám k tomu chce při- spět jako jednička kandidátky v kraji, kde má Miloš Zeman svůj populární letní byt, tedy na Vysočině.

Jeho motivací je podpořit hlavu státu ve snaze obhájit prezidents­ký mandát i pro druhé pětileté funkční období. „Pan prezident Zeman oznámil, že jde do druhé volby. Myslím si, že ji vyhraje, a myslím si, že v tom případě bude potřebovat spojence v parlamentu,“řekl senátor Veleba.

Jeho strana ve sněmovně aktuálně není, má ale v Senátu agronoma Františka Čubu. Ten však kvůli věku a chatrnému zdraví na většinu jednání vůbec nedojíždí. Kvůli tomu se stal v červnu terčem kritiky. Vyšlo totiž najevo, že ačkoli už deset měsíců nebyl ve Valdštejns­kém paláci, nenastoupi­l nemocensko­u a pobírá plat, který spolu s náhradami činí okolo 120 000 měsíčně.

Čuba později řekl, že peníze, které pobírá jako absentujíc­í senátor, daruje nadaci, kterou založil a spravuje jiný senátor a hazardní král Ivo Valenta.

V roce 2015 dostal od svého přítele Miloše Zemana státní medaili. Teď povede pražskou kandidátku „prezidents­ké“strany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia