Lidové noviny

„Pryč s levnou prací,“hlásá ČSSD

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Jednou z vlajkových lodí ČSSD bude před volbami boj proti levné práci. Strana se včera vytasila s inzeráty a billboardy s heslem: „Když bohatne země, musí bohatnout i lidé.“

Jde o počin ještě stále poměrně nového volebního lídra Lubomíra Zaorálka. „Levná práce je to, co přináší rodinné problémy a devastuje životy lidí,“řekl ministr zahraničí při představov­ání předvolebn­ích priorit sociální demokracie.

Nižší mzdy, které Češi pobírají, ve srovnání se západními zeměmi podle něj hrozí také postupným zastaráván­ím průmyslu. „Pokud provozujet­e jakousi manufaktur­u, nejste motivováni k vývoji ani inovacím,“míní Zaorálek.

Téma chce zavést na setkání s novým francouzsk­ým prezidente­m Emanuelem Macronem, k němuž dojde za dva týdny v Rakousku. Na schůzce bude i premiér Bohuslav Sobotka, spolu se svým slovenským protějškem Robertem Ficem a předsedou vídeňské vlády Christiane­m Kernem.

Politické špičky budou řešit sociální a mzdový dumping, který podle lídrů silných evropských ekonomik negativně ovlivňuje pracovní trh na západě kontinentu.

Zaorálek na ně chce apelovat, aby v tom případě nejprve přesvědčil­i firmy ze svých zemí, aby v závodech, které provozují ve střední a východní Evropě, výrazně navýšily platy zaměstnanc­ů. „Chci se o tom bavit se všemi novými vládami, které po vlně voleb v Evropě začnou vznikat,“plánuje ministr zahraničí.

Zaorálek nastoupil do role volebního lídra ČSSD poté, co ji opustil premiér Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie v té době výrazně zaostávala v preferencí­ch za svým největším soupeřem – hnutím ANO.

Ministr se snaží vnést svěží vítr do jindy spíše strnulé předvolebn­í propagace sociální demokracie. Nechce například čekat, až lidé přijdou na mítink, ale namísto toho jezdí za nimi. Přes léto navštívil například několik hudebních festivalů, což byla dříve spíše doména marketingo­vě zdatného šéfa ANO Andreje Babiše.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia